Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trump enligt bok: Afrika-länder ”jävla dass”

– Fuck Mandela. Han var ingen ledare. Det var Donald Trumps recension av den sydafrikanske expresidenten, enligt den forne advokaten Michael Cohen. Uppgifterna är de senaste i en lång rad om att USA:s president ska ha uttalat sig nedlåtande om afrikanska länder och USA:s minoriteter.

Nelson Mandelas ansikte på en vägg i Kapstaden, Sydafrika. Bild från i juli i år.Bild: Nardus Engelbrecht
Uttalandena om Nelson Mandela ska ha gjorts före Trumps presidenttid, i samband med den legendariske sydafrikanske ledarens död 2013.
– Mandela sabbade hela landet. Nu är det ett skithål, ska Trump ha beskrivit Mandelas styre i Sydafrika.
Citaten offentliggörs i den nu brottsdömde juristen Michael Cohens nya bok, skriver The Washington Post, som läst boken i förväg.
Att Trump uttryckt sig hånfullt om Afrika har varit på tapeten förut, i synnerhet i början av 2018, då flera källor nära presidenten berättade att han kallat afrikanska stater för ”skithålsländer” (shithole countries).
Även 2013 var den blivande presidenten inne på samma linje, enligt Cohen.
– Säg ett land som styrs av en svart människa som inte är ett skithål. De är totala jävla dass (complete fucking toilets) allihop!
Vita huset i Washington besvarar enligt nyhetsbyrån Reuters uppgifterna med att den nu 54-årige Cohen är ”en vanärad brottsling” som ”förlorat all trovärdighet”. Cohen jobbade för Trump fram till 2018, men åtalades sedan för ekonomisk brottslighet – delvis kopplad just till Trumps affärer – och dömdes till tre års fängelse. Med anledning av covidpandemin avtjänar han nu det straffet i husarrest.
Hans bok, som släpps i veckan, ingår i en allt längre rad av vittnesmål från tidigare medarbetare till Trump. Många uppger att presidenten har ett lynnigt humör och gärna kommer med svavelosande uttalanden.
Medarbetare till världens mäktigaste man brukar dementera uppgifterna, och avfärdar utspelen med att de görs i hämndsyfte eller för att tjäna pengar.
Gå till toppen