Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Max Wiman: TV-sända ”himmamatcher” är seriöst och klokt av MFF

Det var ju faktiskt ”himmapremiär” med publik i dag för Malmö FF:s damer – men jag valde att testa den andra vägen. Malmö FF väljer ju att tv-sända sina hemmamatcher i division fyra.
Det var faktiskt en rätt imponerande historia – och då menar jag tv-sändningen mer än själva matchen.
Elvira Ramel gjorde tre mål för MFF mot Klagshamn.Bild: PETTER ARVIDSON
Tycker Malmö FF gör helt rätt som trots ekonomiskt tuffare tider väljer att streama damlagets hemmamatcher på ett professionellt sätt. Vi pratar alltså sändning med kommentator och repriser.
Jag ser ju på sociala medier att många supportrar är svältfödda, även om herrlagets matcher går att se på tv, och att det finns en hunger att få se den pånyttfödda satsningen på damerna.
Som jag påpekat tidigare tog de 50 biljetter som MFF delar ut till årskortsinnehavare till hemmamatcherna slut på fyra minuter.
TV-sändningarna är ett seriöst sätt att markera den nutidshistoria som långsamt börjar skrivas av det omstartade MFF på damsidan. Och ett ypperligt tillfälle för unga flickor och pojkar att se hur man kan försöka utveckla sin fotboll även i matcher då man är överlägsen.
På tv-bilderna såg man också åskådarna snyggt utspridda på läktaren och många har uttryckt sin glädje över att få se fotboll live. 50 personer på en idrottsplats med riktiga läktare är ju också relativt lätthanterligt.
Att det inte är lätt att kommentera en match där skillnaden mellan lagen trots allt är stor, är lätt att förstå. Balansgången klarades väl hyfsat den här gången.
Däremot var faktiskt själva matchen en liten besvikelse. Klagshamn kämpade tappert och imponerade länge med sitt försvarsspel – medan MFF-spelarna faktiskt var rätt ofokuserade och slarviga. Missade öppet mål genom att skjuta över eller i trävirket ett flertal gånger och var inte på hugget som setts i tidigare matcher. Kändes som man lite grand kom in i ett lägre tempo – om än inte division fyra, så kanske som i division 2.
Andra halvlek blev vassare, målskörden ökade också från sex till tolv i andra halvlek. Men Klagshamn orkade heller inte riktigt hålla modet uppe ända in i mål, om än de gjorde en tapper match.
För andra matchen i rad vann alltså MFF med 18–0. Matchen spelades på Heleneholms ip.
Målskyttarna kan vi väl redovisa även i dag: Elvira Ramel 3, Anna Hellsten 3, Rebecka Holm 3, Melina Skarström 2, Malin Gunnarsson 2, Andrea Sjögren 2, Cornelia Lindgren, Beatrice Andersson, Stina Stadig.
Nästa match för MFF är på lördag, då laget gästar Åkarp.
Gå till toppen