Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Coronan kan pressa löjromspriset

Fiskarna i Bottenviken förbereder årets fiske av siklöja som bär den åtråvärda Kalixlöjrommen. I år får man fiska mer än i fjol, men det finns samtidigt en oro för en negativ coronaeffekt på priset.

Premiären för årets fiske av siklöja senareläggs till den 27 september. Vanligtvis börjar fisket den 20 september. Det handlar om att inte fiska upp för mycket av den tillåtna kvoten för tidigt, enligt Teija Aho, ledamot i Sveriges fiskares producentorganisation. Arkivbild.Bild: Susanne Lindholm/TT
Siklöjebeståndet har förbättrats och i år har Havs- och vattenmyndigheten (Hav) beslutat om ett infiskningstak, det vill säga den mängd fisk som maximalt får tas upp, på 880 ton för fisket av siklöja. I fjol var taket 700 ton. Begränsningen sätts för att kunna bevara beståndet av ungfisk som kan reproducera sig.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen