Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sveriges största sopsug anläggs på Brunnshög

Glöm stinkande containrar och illaluktande soprum. Nu ska soporna ner i underjordiska ledningar där de flyger mot återvinning i svindlande hög hastighet.
Sveriges största sopsug för uppsamling av restavfall, matavfall, kartong och plast är under full utbyggnad på Brunnshög.

Nästa höst tas sopsugen på Brunnshög i bruk. Då åker soporna ner i kärl under marknivån och sugs iväg genom en ledning till terminalen. Projektledare Mikael Anderson, Lunds renhållningschef Therese Fällman och driftchefen Niklas Nilsson.Bild: Ingemar D Kristiansen
Lunds renhållningschef Therese Fällman ser nöjd ut när hon tittar på de stora svarta rördelarna som ska grävas ner i Brunnshögsmarken. Genom en dryg kilometer lång ledning ska soporna flyga i över 70 kilometer i timmen mot terminalen som just nu byggs.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen