Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Misstänkt varg siktad i Lomma

Var det en varg som iakttogs i Lomma i helgen?
– Det är möjligt, men vi har ännu inga bevis, säger David Börjesson som är viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Skåne.

Vargar är sällsynta gäster i södra Skåne. Då och då förekommer uppgifter om kringvandrande djur som kan förflytta sig över stora ytor. Vargen på bilden är fotograferad i Skånes djurpark.Bild: Joachim Wall
Det var i helgen som personer berättade i Facebookgruppen Lommakoll att de sett en varg i norra utkanten av Lomma tätort.
David Börjesson säger att personer även hört av sig till länsstyrelsen och berättat om misstänkta iakttagelser.
– Det handlar om synobservationer. Men tyvärr inga foton eller rörliga bilder som kunde ha utgjort bevis för att det verkligen är en varg, säger han.
Vargar är mindre vanliga i Skåne, men förekommer då och då. Indikationerna är ofta vanligare i skogrikare delar av länet än Malmöregionen. Men det händer att enstaka djur på vandring även tar sig längst söderut.
– En varg kan förflytta upp till tio mil på ett dygn. Och två till tre mil per dygn är inte ovanligt. De föredrar skydd av skog. Men en vandringsvarg går ju inte efter någon karta. Ofta rör de sig söderut tills de når sydkusten och vänder sedan norrut igen, säger David Börjesson och fortsätter:
– Skåne är viltrikt. Om vargen hittar ett område där den upplever lugn och där det finns tillgång till mat kan den stanna upp. I våras hade vi en varg som uppehöll sig kring Eslöv i flera månader.
I Skåne observeras varg vanligtvis någon eller några gånger per år och då handlar det oftast om en vandringsvarg. I länets nordöstra hörn, i ett gränsområde mot Småland och Blekinge, fanns under fem år fram till 2018 ett djur som vistades där stationärt.
Enligt David Börjesson är det osannolikt med angrepp mot människor.
– Man ska alltid ha respekt för vilda djur vare sig det är varg, vildsvin eller älg. Aldrig förfölja eller tränga ett djur. Om man tycker att det känns obehagligt kan man ropa och vifta med armarna, säger han.
En eller flera vargar har också förekommit i norra Skåne i sommar. Efter att flera får attackerats där har Lantbrukarnas riksförbund (LRF) ansökt om skyddsjakt.
Och det finns fler exempel från de senaste åren: Tidigare i år siktades en varg bland annat utanför Landskrona, vid Råå och Billeberga. 2018 säger sig en joggare ha sett en varg utanför Lund och året innan filmades en artfrände när den korsade en bilväg på Österlen.
2012 väckte observationer av en varg på Falsterbonäset stor uppmärksamhet. Ytterligare vittnesmål om varg rapporterades samma vinter från bland annat Söderslätt och Helsingborg.
1984 orsakade en kringvandrade varg ett stort polispådrag i södra Skåne. Jakten slutade på ett sädesfält på Söderslätt.Bild: Krister Malmström
Gå till toppen