Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regeringens klimatbonus gynnade Volvobilar

Många Volvobilar har gynnats av regeringens sänkta krav för klimatbonus. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger att han vill skärpa reglerna. Arkivbild.Bild: Erik Simander/TT
Volvos bilar, framför allt stora Volvo-SUV:ar, har främjats av regeringens nya regler för klimatbonus, rapporterar SVT Nyheter. Det var i år som utsläppskraven för bonus höjdes – från 60 till 70 gram koldioxid per kilometer. En motivering var att det annars riskerade bli för få köpare av el- och laddhybridbilar.
Enligt SVT:s genomgång har cirka 1 000 av 48 000 sålda bonusbilar hittills i år som gynnats av de nya reglerna. Nio av tio bland dessa 1 000 är Volvobilar, många av SUV:ar av modellerna XC60 och XC90. Enligt SVT släpper Volvos laddhybrid-SUV:ar ut dubbelt så mycket jämfört med andra laddbara familjebilar, från andra biltillverkare.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vill skärpa reglerna.
– Vi är inte nöjda. Vi vill att vi ska fortsätta driva på för att de bilar som säljs ska vara så miljövänliga som möjligt. Då vill vi titta på vilken teknik de körs med men också att de har lägre vikt, säger Per Bolund i en annan intervju med SVT.
Regeringen och samarbetspartierna förhandlar nu om att ändra klimatbonussystemet.
Gå till toppen