Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Jag är beredd att samarbeta – både om forskning och välfärd i Lund

Det är inte bara ESS som behöver lyftas fram. Vi bör arbeta även för Max IV, skriver Anders Almgren (S).Bild: Ingemar D Kristiansen
Det är bra och välkommet att Liberalerna, både nationellt och i Lund, vill avsätta mer resurser till forskning och utveckling. Ur ett Lundaperspektiv är det naturligtvis välkommet om de satsningarna som Liberalerna efterfrågar på ESS skulle bli verklighet. Det är något jag både hoppas på och något som jag är mer än villig att tillsammans med Philip Sandberg och Mia Honeth driva inför den kommande forskningspropositionen som ska läggas på riksdagens bord under hösten. För det är nämligen där frågan hör hemma. Och i det arbetet är det inte bara ESS som behöver lyftas fram. Lunds universitet har i sitt remissvar på forskningspropositionen framhävt att Sverige behöver skapa långsiktig ekonomisk stabilitet som möjliggör drift av Max IV. Även detta anser jag att vi som kommunföreträdare bör arbeta för tillsammans med företrädare för Max IV och universitetet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen