Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Jag är beredd att samarbeta – både om forskning och välfärd i Lund

Det är inte bara ESS som behöver lyftas fram. Vi bör arbeta även för Max IV, skriver Anders Almgren (S).Bild: Ingemar D Kristiansen
Det är bra och välkommet att Liberalerna, både nationellt och i Lund, vill avsätta mer resurser till forskning och utveckling. Ur ett Lundaperspektiv är det naturligtvis välkommet om de satsningarna som Liberalerna efterfrågar på ESS skulle bli verklighet. Det är något jag både hoppas på och något som jag är mer än villig att tillsammans med Philip Sandberg och Mia Honeth driva inför den kommande forskningspropositionen som ska läggas på riksdagens bord under hösten. För det är nämligen där frågan hör hemma. Och i det arbetet är det inte bara ESS som behöver lyftas fram. Lunds universitet har i sitt remissvar på forskningspropositionen framhävt att Sverige behöver skapa långsiktig ekonomisk stabilitet som möjliggör drift av Max IV. Även detta anser jag att vi som kommunföreträdare bör arbeta för tillsammans med företrädare för Max IV och universitetet.
I den budgetproposition för 2021 som regeringen och dess samarbetspartier snart kommer att lägga på riksdagens bord finns det också andra avgörande satsningar både för Lunds kommun och för Sverige i stort. Den historiska välfärdssatsning som statsminister Stefan Löfven och Centerpartiets ordförande Annie Lööf presenterade den 7 september är en utsträckt hand till Sveriges kommunledningar om att det är dags att satsa på välfärden. Sandberg och Honeth bör se detta som en räddningsplanka så att de kan avsluta sitt korståg som än så länge bara inneburit nedskärningar i Lunds kommunala välfärd. Inte minst skolan i Lunds kommun som under liberalernas ledning fått gå igenom ett riktigt stålbad.
Av de närmare 20 nya miljarder som presenterats av statsministern går 142 miljoner till Lunds kommun, varav 57 miljoner är avsatta för att specifikt stärka äldreomsorgen. Tack vare det socialdemokratiska löftet om att Sverige ska ha världens bästa äldreomsorg och för att socialdemokraternas främsta prioritet i förhandlingarna om statsbudgeten har varit att stärka välfärden finns nu möjligheten för Sandberg att avbryta sitt nedskärningsprojekt i Lunds kommun. Den möjligheten borde han ta tillvara på.
Men allt handlar inte om nästa år. Den 7 september fick både Sandberg och jag information om att Lunds kommun förväntas göra ett rekordstort överskott i år, mycket tack vara de förstärkningar som den socialdemokratiskt ledda regeringen gjort i kommunsektorn under våren. Detta trots att Sandberg har sagt att fortsatt pandemistöd till välfärden, näringslivet och föreningslivet skulle innebära att pengar skulle behöva tas från skolan och äldreomsorgen. Det är uppenbart inte sant utan det finns, tack vare regeringen, mycket pengar kvar att använda. Mitt under en pågående pandemi och ekonomisk kris väljer Sandberg som kommunstyrelsens ordförande att lägga pengar på hög istället för att se till att resurserna kommer ut i den kommunala välfärden eller att bidra till att rädda jobb och företag i kommunen. Det är direkt anmärkningsvärt.
Jag är beredd att tillsammans med Liberalerna arbeta för ytterligare förstärkningar av de unika och världsledande miljöerna för forskning och utveckling i Lund. Vad sägs om att genomföra en gemensam uppvaktning av ansvarig minister, gärna tillsammans med företrädare universitetet, Max IV och ESS?
Men jag hoppas också att Sandberg tar vår utsträckta hand om att rädda den kommunala välfärden från den rådande nedskärningspolitiken och se till att kommuninvånare, kommunens verksamheter, företag och föreningar får det stöd de behöver för att klara sig igenom pandemin.

Anders Almgren (S)

kommunstyrelsens 2:e vice ordförande
Gå till toppen