Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Broccoli? Inte den här novellen

”Böcker är inte broccoli!”
Det har Emma Karinsdotter slagit fast i en artikel.
Som barnboksförfattare lever hon som hon lär och låter fantasin styra över nyttigheterna. Under helgens Novellfest i Lund håller Emma Karinsdotter i en workshop för barn.

Emma Karinsdotter tycker inte att barnböcker måste vara som broccoli, fullstoppade med nyttigheter.Bild: Lars Brundin
– Jag tycker det är jättekul att ha workshops med barn och gör det ofta, berättar hon.
– Den här gången har jag skrivit början på en novell om Lund år 2120, då staden ligger under vatten på grund av havshöjningarna. På en husbåt bor ett barn som letar efter sin försvunna vän.
Tanken med denna workshop vid lunchtid på söndag är att deltagarna i 9-12-årsåldern ska fortsätta och avsluta berättelsen. Emma Karinsdotter tänker också dela med sig av sina tips för hur man skriver spännande.
Hon beskriver att hennes eget skrivande har två lägen: Lars Norén, och Stefan och Krister. Allvarligt kontrasterar mot galet och humoristiskt.
I debuten ”Lisbet och sambakungen” finns en farmor som inte tycker att man behöver cykelhjälm eller gå i skolan och som hittar på olika upptåg. Hon skulle kunna vara släkt med Barbro Lindgrens kända pappafigur Loranga.
Boken ”Tusen stjärnors ö” berättar däremot om en skugga som varje natt släcker en stjärna, så att ön snart vilar i mörker om inte barnet Tigris stoppar släckandet. Dessutom har Tigris mamma försvunnit i en förstenad skog.
– Vuxna har beskrivit den boken som väldigt sorglig. Barnen tycker den är ett spännande äventyr. Som vuxna är vi svikare om vi inte vågar prata om svåra saker, för barn tänker på svåra saker ändå, säger Emma Karinsdotter.
En av hennes egna skrivregler är dock att alltid sluta med hopp, att lämna en dörr på glänt.
– Jag är på barnets och fantasins sida, fantasin är mitt motstånd mot prestation, nyttighet och effektivitet. Och jag vill skriva berättelser som får alla barn att känna sig speciella.
Emma Karinsdotter har just kommit ut med en uppföljare om Lisbet och farmor Sambakungen, ”Livets hårda skola”.
– En lärare ville inte läsa ”Lisbet och sambakungen” för eleverna för att de i boken cyklade utan hjälmar. Men jag skrev ju cykelhjälmspropaganda där och var noga med att de skulle ha hjälmar på sig på omslaget.
– Man kan bli hur knasig som helst, men inte vara dum och göra så att barn skadar sig.
Fakta

Novellfest 2020

Hålls: på Skissernas museum denna lördag-söndag 12-13 september.

På programmet: samtal om 20-talsnoveller med Harald Leander och Niklas Schiöler, ett lördagskvällsevenemang där många författare deltar och ett söndagssamtal med uppläsningar av författarna Terézia Mora och Andrzej Tichy.

Nytt för i år: en stor novelltävling som dragit till sig 230 bidrag från hela landet. Under festivalen kommer andrapristagarna och vinnaren att läsa sina alster för publiken.

Också nytt: Man måste förboka sig på hemsidan litteraturhuslund.se även till evenemangen med fri entré. Arrangörerna behöver ha full koll på publikantalet, med tanke på coronarestriktionerna.

Gå till toppen