Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Demokratiska Malmötrion tillbaka med nytt album

Malmös mest demokratiska band ska släppa nytt och den här gången med den talande titeln ”We three”. Men vad har ett hus i Mellanskåne, löprundor och ”Stjärnorna på slottet” med Hey Elbows nya album att göra?

Ellen Petersson (mitten) och Julia Ringdahl (till höger) träffade varann på Skurups folkhögskolas musiklinje och snart hade de kallat in Liam Amner (till vänster) från ett av Ellens andra band. Hey Elbow var fött.Bild: Peter Frennesson
Efter två album, flera Europaturnéer och dessutom extraarbete som kompband till Alice Boman är det nu dags för Hey Elbows tredje album ”We Three”. För tredje året i rad har de hyrt in sig i en tidigare skola i Mellanskåne. Familjen som bor där har en replokal i huset och nu har det blivit en tradition för Hey Elbow att åka dit och skapa.
– Det är väl för att vi vill isolera oss mer än vad man kan göra här i replokalen i Malmö. Här blir det alltid att man träffar någon man känner när man går utanför dörren. Där kan man fokusera, säger Liam Amner.
Men inte bara fokusera på musiken, utan även på varandra. Sedan sångerskan Julia Ringdahl flyttade till Stockholm och Liam Amner till Köpenhamn är trion uppdelad i tre städer. Därför handlar även veckan i Mellanskåne om att hinna umgås.
– Vi har faktiskt ett ”Stjärnorna på slottet”-upplägg. Vi har varsin kväll där vi pratar om vår barndom, planerar en aktivitet och en middag. Det gynnar musiken och bidrar till en trygg skaparmiljö, säger Julia Ringdahl.
– Vi har bestämda tider när vi ska umgås och när vi ska repa, säger Ellen Petersson.
– Vi har också knutit på oss träningsskorna och sprungit några varv. Det är sånt vi gör när andra kontor åker till escape rooms eller spelar boule, skrattar Liam Amner.
Medan andra artister lägger stor vikt vid texternas betydelse har Julia Ringdahls röst i Hey Elbow ungefär samma funktion som ett instrument. Hon har själv beskrivit det som instrumentalmusik med sång. "När vi improviserar gör jag ljud som ofta blir ord. Sen försöker jag skapa meningar av det som ändå känns logiska", säger Julia Ringdahl ( i mitten) flankerad av Liam Amner och Ellen Petersson.Bild: Peter Frennesson
Vilka är rollerna på Hey Elbow-kontoret då?
– När vi är på turné delar vi upp arbetsuppgifterna på ett rullande schema, så det är väldigt bestämda roller, säger Julia Ringdahl.
– Har en person lite mer att göra så hittar vi på två saker till som måste göras så att det ska bli lika mycket jobb för alla, säger Ellen Petersson.
– Vi har en sorts sekreterarroll där alla har en deltidstjänst på 33 procent. Det är ju lite som i musiken, säger Liam Amner.
För skapandet i Hey Elbow funkar just så. Allt skapas på plats. Alla ger plats till varandra musikaliskt och känslan växer efterhand.
– Vi turas om med att ta initiativ. Nu känner vi varandra så väl att vi märker när Ellen har något på gång, så då avvaktar man lite extra innan man går vidare, säger Julia Ringdahl.
Är det aldrig så att någon kommer till replokalen med en melodi eller idé?
– Vi har testat det någon gång, men de grejerna har vi valt bort. Det är inget vinnande koncept för oss, säger Ellen Petersson.
Ni låter som ett extremdemokratiskt band?
– Jag tror att det är därför det fungerar så bra. Vi behöver inte fundera, utan vi vet hur det ska gå till, säger Julia Ringdahl.
Har det alltid varit så?
– Ja, om det har förändrats på något sätt så är det nog i ännu mer demokratisk riktning. Men grunden till det är att alla har bandet som en väldigt hög prioritet, säger Ellen Petersson.
Det måste bygga på ett stort förtroende att de andra alltid levererar, oavsett om det är i musik eller i praktiska göromål?
– Ja, det känns faktiskt supertryggt, säger Julia Ringdahl.
– Haha, det är faktiskt underbart. Det slår mig nu hur härligt det är. Vi borde göra sådana här intervjuer en gång i månaden för att inse det, skrattar Liam Amner.
Innan Hey Elbow går på scenen har de för vana att var och en säger en mening till de andra. ”Det är en förlängning av den tryggheten som vi har i bandet. Vi vet att vi har varandra oavsett vad som händer”, säger Liam Amner (till höger). Så vad skulle ni vilja säga till varandra inför det här skivsläppet? ”Överraska mig! I meningen att den här musiken skulle kunna förändras mycket med tiden och ge möjlighet för oss att ta ut svängarna formmässigt mer än vi gjort tidigare”, säger Liam Amner.Bild: Peter Frennesson
Målet inför inspelningarna av ”We Three” var att skapa ett album med mer livekänsla.
– På tidigare plattor har vi spelat in massor av pålägg på varje låt och sen fått försöka återskapa känslan live. Den här gången har vi spelat in skivan live och det gör att vi har fria händer att överraska mer på konserter, säger Julia Ringdahl.
Det finns ett internt skämt i Hey Elbow om att deras improvisation alltid slutar i samma låt.
– Det är som att det temat alltid dyker upp. Och vi är så trötta på det att vi aldrig vill använda det. Det bara uppstår och är en kombination av olika instrument och sound. Vi gör aldrig något av det, men det leder oss vidare till annat, säger Ellen Petersson.
– Vi kanske bara ska göra färdigt den så att vi kan lämna den, säger Julia Ringdahl.
– Vi har haft några dagar nu när vi jobbat på ny musik. Och ibland är det så att improvisationen som pågår just nu inte är så kul, men att den kan leda till något annat och så måste det få vara. Man spelar tusen dåliga idéer så att det kan leda till en bra idé, säger Ellen Petersson.
”We Three” släpps den 18 september.
Gå till toppen