Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöpulsen: Nykomlingar satsar på trampoliner, yttrandefrihet och veganskt

Världens första yttrandefrihetsbibliotek, ny trampolinpark, japansk design och vegetarisk Mellanösternmat och mycket annat. Dygnet Runt guidar till veckans sex nykomlingar i staden.

På lördag invigs trampolinparken Rush i Bounces gamla lokaler i Toftanäs.Bild: Rush trampolinpark
1. Trampolinparken Rush öppnar. I somras stängde trampolinparken Bounce i Toftanäs, men det dröjde inte länge förrän allt köptes upp av Rush Trampolinpark. Lördagen den 12 september öppnar Rush parken med trampoliner, parkour och hinderbana, men också med begränsad kapacitet på grund av corona. Framöver blir det även nya kalaskoncept och trampolindisko i mörker.
2. Dawit Isaak-biblioteket invigs. För ett år sedan kunde Dygnet Runt avslöja att Malmö får världens första yttrandefrihetsbibliotek när Dawit Isaak-biblioteket invigs på Malmö stadsarkiv på Bergsgatan. Biblioteket ska samla förbjuden, censurerad och hotad litteratur från hela världen och vara öppet för allmänheten och forskning. Den 15 september invigs biblioteket med bland annat kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh och Dawit Isaaks dotter Betlehem Isaak närvarande.
3. Vegetarisk Mellanösternrestaurang drar igång. Ett litet krypin på Södra Förstadsgatan 61 som de senaste åren främst varit olika sorters gatukök har nu förvandlats till en glassigt inredd vegetarisk Mellanösternrestaurang med namnet Forever Vegano. På menyn finns hummus, vindruvsdolmar, mohammara, fatteh, foul, freekeh och mycket annat. Men även vissa köttiga rätter, fast då med vegosubstitut. Forever Vegano öppnade i onsdags den 9 september.
4. Libanesiska Occo får premiär i Hipps lokaler. I mars kunde Dygnet Runt avslöja att en av Malmös mest välkända kroglokaler skulle förvandlas till en Mellanösternrestaurang. Libanesiska Occo har tidigare funnits vid Drottningtorget, men öppnade på tisdagen i Hipps lokaler på Kalendegatan. Inredningsarkitekten Martin Ranelid har fått i uppdrag att skapa en orientalisk miljö, utan att röra de kulturskyddade lokalerna.
5. Japanska Zakka Sine skalar upp. Den japanska inrednings- och designbutiken har vuxit organiskt från en liten lokal på Adelgatan till en andra butik i Mastgränd i Västra hamnen. Nu har de lämnat ursprungslokalen på Adelgatan och öppnar istället en större butik på Hamngatan 4 torsdagen den 10 september. "Vi har fått tillstånd till distribution för några japanska märken vi säljer i butiken och behövde utrymme för showroom av dessa möbler och produkter. Lokalen på Hamngatan har två våningar så det passar oss perfekt så att vi kan dela upp butik och showroom", säger ägaren Sine Choy.
6. Ny oas invigs i Sofielund. För 24 år sedan fanns det ett hus i korsningen Rolfsgatan/Palmgatan i Sofielund där motorcykelgänget Hells Angels höll till. Men mitt i natten sprängdes huset av det konkurrerande mc-gänget Bandidos. Sedan dess har tomten stått tom. Men nu får den liv i ett samarbete mellan Växtverket, Glokala folkhögskolan, Tjejer i förening, Ung i sommar och Bid Sofielund. Den nyanlagda trädgården ska innehålla en fruktlund med oväntade frukter. Fredagen den 11 september klockan 10 invigs trädgården och ska då även få ett nytt namn.
Gå till toppen