Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Reza Banakar

Reza Banakar, Lund, professor i rättssociologi, Lunds universitet, har avlidit i en ålder av 60 år.

Reza Banakar (1959–2020).Bild: Lunds universitet
Reza kom ursprungligen från Shiraz i Iran, men flyttade på 1970-talet till England där han efter studenten inledde matematikstudier vid universitetet i Aberystwyth i Wales. 1986 kom han till Lund för studier i rättssociologi. Bland de kurser han tog fanns – förutom fyra betyg i rättssociologi – också vetenskapsteori och sociologi. Han läste också extra kurser i sociologi, filosofi och matematik, vilket vittnade om hans teoretiska intresse som förblev hans signum som forskare och lärare genom sin verksamhet.
Reza var en kort tid forskningsassistent innan han anställdes som doktorand i rättssociologi. Han disputerade den 29 november 1994 på en avhandling om konflikthantering i det då framväxande mångkulturella Sverige, ett tema som är högaktuellt även idag.
Efter två år som lärare vid institutionen tillträdde Reza en tjänst som forskare på Centre for Socio-Legal Studies i Oxford och flyttade sedan till London som professor i socio-legal studies vid universitetet i Westminster. I februari 2013 återvände Reza till Lund som professor i rättssociologi.
Reza var därmed trogen ämnet rättssociologi under hela sin karriär. Detta stora intresse för ämnet visade sig också genom de många och ingående studier han ägnade åt dess kärna och gränser och relationer till andra ämnen som juridik, sociologi och samhällsvetenskapen i stort. Reza forskade och publicerade sig således om rättsvetenskaplig teori, rättssociologisk metodologi, rättskulturer men också om etnisk diskriminering, ombudsmän, juridik och litteratur samt rättigheter.
Denna bredd till trots, var Reza särskilt erkänd för sina djupa kunskaper om ämnet rättssociologi. Reza har själv och tillsammans med andra författat flera böcker och ett stort antal artiklar varav många tillhör standardverken inom ämnet. Reza var därmed också mycket uppskattad som lärare och studenterna vittande om hur de blev inspirerade av hans föreläsningar och seminarier. Reza var studierektor för forskarutbildningen. I denna roll och som handledare för doktorander krävde han mycket men gav minst lika mycket tillbaka.
Med Reza som professor följde också en internationalisering av ämnet i Lund. Även om Reza fick sin utbildning i Lund, verkade han internationellt bland annat genom sina publikationer som alltid riktade sig till en bred publik världen över. Han var en internationellt anlitad opponent och betygsnämndsledamot och granskare av artiklar och forskningsansökningar. Reza har också en uppskattad relation som lärare vid det internationella institutet för rättssociologi, Onati i Baskien.
Det är således många i olika delar av världen som delar vår sorg efter Rezas bortgång. Som kollega var Reza alltid engagerad och hjälpsam och tog sig alltid tid när kollegor bad om råd. Han hade en mycket finurlig humor och var också därför mycket uppskattad av kollegorna. Reza är nu mycket saknad.
Matthias Baier
Hildur Fjola Antonsdottir
Martin Joormann
Håkan Hydén
Gå till toppen