Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danska toppkrogarna Relæ och Manfreds stänger

Nyligen kom beskedet att den danska Michelinkrogen 108 stänger. På torsdagen kom nästa dystra danska krognyhet: Även Relæ och Manfreds kommer att försvinna.

Bild: Hussein El-alawi
I flera år har Köpenhamnsrestaurangen 108 fungerat lite som världsberömda Nomas lillasyster. Det finns kopplingar både i ägande och i personalutbyte. Men i slutet av augusti deklarerade dessa ägare att 108 kommer att stänga den 30 september.
Anledningen är coronakrisen och att några av ägarna har beslutat sig för att öppna en annan sorts restaurang i lokalen på Strandgade i Christianshavn. En restaurang som är mer anpassad till förutsättningarna under coronakrisen. Köksmästaren Kristian Baumann, tidigare på Noma, lämnar ägarkretsen och berättar samtidigt att de hoppas kunna öppna 108 igen i nya lokaler i framtiden.
På torsdagskvällen kom ytterligare ett stängningsbesked från den köpenhamnska krogfronten.
Sicilienfödde Christian Puglisi har de senaste tio åren varit en av den danska huvudstadens stora restaurangprofiler. 2010 öppnade han restaurangerna Relæ och Manfreds på Jægersborggade på Nørrebro. Sedan dess har gatan blivit en av stadens hippaste och Relæ har fått ta emot en Michelinstjärna. Idag äger Puglisi även restaurangerna Bæst och Mirabelle på Nørrebro.
Men nu meddelar Puglisi att han stänger Relæ och Manfreds vid årsskiftet.
”På tio år har Relæ och Manfreds förändrat området, påverkat den globala kulinariska scenen, tagit kampen för ekologiskt jordbruk, gjort tartaren populär igen och skapat oräkneliga minnen, känslor och oförglömliga upplevelser för mig, besökare och personal. Jag kan med stolthet konstatera att nu är det dags. Relæ och Manfreds har vuxit upp och det är dags att gå vidare”, skriver Puglisi i ett instagraminlägg där han beskriver beslutet som att de ”har nått mållinjen”.
Gå till toppen