Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Skydd finns alltid tillgängligt på varje boende

Skyddsutrustning, där visir ingår, används vid smitta eller misstanke om smitta, skriver Helen Martinsson.Bild: Sandra Henningsson
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
I Sydsvenskan den 8 september skriver Torbjörn Ottosson om sin oro och undrar varför vi inte alltid använder visir på vårdboenden.
Det är en svår tid vi lever i och jag förstår din oro. Covid- 19 fortsätter att begränsa och påverka våra liv och det är extra påfrestande när vi inte får träffa våra nära och kära. Jag har all förståelse för att det är ett tufft läge för alla anhöriga och framför allt för de personer som bor på ett vårdboende.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningens främsta mål är att skydda alla äldre som bor på våra vårdboenden från att bli smittade. Vi jobbar ständigt med att förebygga smitta och smittspridning. En rad olika åtgärder görs och upprätthålls varje dag för att uppnå det:
Alla medarbetare har fått tydliga instruktioner om att stanna hemma vid minsta symtom. Cheferna har en checklista där bland annat kontroll av symptom görs vid varje nytt arbetspass.
Skulle någon av våra medarbetare eller boende ha exponerats för smitta provtas man direkt. Vid insjuknande sker all vård i personens lägenhet och medarbetare blir hemma. Skyddsutrustning, där visir ingår, används vid smitta eller misstanke om smitta och finns alltid tillgänglig på varje boende om en sådan situation skulle uppstå snabbt.
All personal har också fått extra utbildning i basal hygien och hur man ska agera för att minska risken för smitta.
Vi följer noga utvecklingen i frågan och håller oss till rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Region Skånes smittskydd.
Min förhoppning är att vi fortsatt kan hålla i och hålla ut tillsammans och hjälpas åt med de anpassningar som behövs utifrån hur läget utvecklas framöver.

Helen Martinsson

Avdelningschef, särskilt boende, Malmö stad
Gå till toppen