Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Detta är det bästa som hänt på väldigt länge”

Novellfest 2020 i Lund lanserade en ny novelltävling i år. Under evenemanget denna helg fick vinnaren Elin Holmberg och de fem andrapristagarna läsa sina dikter för publiken.
Sydsvenskan passade på att ställa några frågor.

Elin Holmberg.Bild: Lars Brundin
Elin Holmberg, Örnsköldsvik: är journalist i botten, nu kommunikatör och copywriter, har nyligen skrivit sitt första bokkontrakt med ett förlag. Tävlingsnovell: ”Kom innan året är slut”.
Vad handlar den om?
– En mor och ett litet barn som är nära splittring. Det känns som om berättelsen utspelar sig under 1920-talet, men i själva verket är det 200 år senare.
Vad betyder vinsten?
– Väldigt mycket. Det är en stor heder att ens verk får sådan uppmärksamhet, det ger mig en skjuts i min författarkarriär och drömmarna om att faktiskt bli författare. Detta är det bästa som hänt på väldigt länge.
Anders Güettler.Bild: Lars Brundin
Anders Güettler, Stockholm: arbetar som tjänsteman på en myndighet. Tävlingsnovell: ”Harens vår”.
Siktar du på att bli författare, tänker du skriva mer?
– Ja, det tänker jag, detta är lite av en dröm jag har. Hittills har jag skrivit noveller och poesi, men jag vill gärna författa något lite längre. Om det finns något genomgående tema i mina berättelser, så är det att de besöks av djur.
Karin Johansson.Bild: Lars Brundin
Karin Johansson, Stockholm: jobbar deltid som psykolog samt framför och spelar in egenproducerad musik. Tävlingsnovell: ”Att andas i fyrkant”.
Vilket är din främsta inspiration i skrivandet?
– Samtidsfenomen, tror jag. Jag vill försöka skildra hur det är att leva 2020. Och författare som lyckas med det inspirerar mig.
Paolo Nobis Sandén.Bild: Lars Brundin
Paolo Nobis Sandén, Lund: arbetar med film, speciellt kortfilm, och skriver mycket. Tävlingsnovell: ”Fråga angående varför ett tjugotal blev tjugo”.
Hur ska en bra novell se ut?
– Jag tycker om när det finns ett stråk av något udda och märkligt där, en underton som man känner. Det är den sortens noveller jag själv brukar fastna för. Jag gillar också när det ingår något komiskt.
Christine Bergkvist Björklund.Bild: Lars Brundin
Christine Bergkvist Björklund, Kalmar: jobbar som strategisk kommunikatör på polismyndigheten och målar rätt mycket. Tävlingsnovell: ”Den tjugonde”.
Vilket är ditt bästa råd för att skriva så att läsaren blir engagerad?
– Kanske är det klyschigt, men jag skriver det jag själv skulle vilja läsa och det brukar kännas i magen. Jag är ganska mycket för kärnfullhet, det ligger väl nån journalistprosa i bakgrunden, och jag undanber mig långa miljöbeskrivningar. Hellre kärnfullt och koncist. Bra om inte allt sägs rent ut, så att man som läsare får fylla i själv.
Den femte andrapristagaren, Siri Jonasson från Malmö, var sjuk denna lördag. Festivalen fortsätter under söndagen, på Skissernas museum.
Gå till toppen