Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Guldlejonet till ”Nomadland”

Guldlejonet på årets filmfestival i Venedig tilldelas filmen ”Nomadland”, i regi av Chloe Zhao. Trots att coronapandemin tvingat arrangörerna att banta både den klassiska festivalens och deltagarantal var prisutdelningen en påminnelse om en filmbransch som fortfarande existerar.

"Nomadland", med Frances McDormand i huvudrollen, belönades med Guldlejonet på filmfestivalen i Venedig.Bild: Searchlight Pictures/AP/TT
”Nomadland” var en av de starkaste förhandsfavoriterna till festivalens finaste utmärkelse. Huvudrollsinnehavaren Frances McDormands insats som en änka från en insomnad gruvstad i Nevada som hittar ett nytt liv längs de amerikanska vägarna tippas även vara en stark Oscarskandidat i skådespelarkategorin nästa år.
Konkurrensen är förvisso mindre hård i år, med tanke på att coronapandemin lamslagit hela filmindustrin. Inspelningar har stoppats och stora evenemang, som filmfestivalen i Cannes, ställdes följaktligen in. Den 77:e upplagan av filmfestivalen i Venedig var därför ett ”viktigt experiment”, enligt festivalchefen Alberto Barbera.
– Visar det sig att de här åtgärderna är effektiva, så kan vi kanske återgå till något slags normalitet och organisera andra typer av filmevenemang, sade han till TT i samband med festivalens invigning.
Festivaljuryn, med den australiska skådespelaren Cate Blanchett i spetsen, delade ut festivalens näst mest prestigefyllda utmärkelser i form av juryns stora pris respektive Silverlejonet till filmerna ”New order”, i regi av den mexikanske regissören Michel Franco, samt till ”Wife of a spy” i regi av Kiyoshi Kurosawa från Japan (som ej är besläktad med den legendariske japanske regissören Akira Kurosawa).
Fakta

Pristagarna i urval

Guldlejonet – bästa film: "Nomadland", regi Chloe Zhao

Juryns stora pris: Michel Franco, “New Order”

Silverlejonet – bästa regissör: Kiyoshi Kurosawa, “Wife of a Spy”

Bästa kvinnliga skådespelare: Vanessa Kirby, “Pieces of a Woman”

Bästa manliga skådespelare: Pierfrancesco Favino, “Padrenostro”

Bästa manus: Chaitanya Tamhane, "The disciple"

Juryns specialpris: "Dear comrades", regi Andrej Kontjalovskij

Gå till toppen