Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon har alltid satt barnen i centrum

Natalie Eneke har alltid gillat och engagerat sig i barn. Redan som ung tog hon hand om sina småsyskon och när hon födde en son som fick funktionsnedsättningar blev det ännu mer självklart att engagera sig för barnen. Nu fyller hon 30 år och engagemanget växer.

Natalie Eneke är behandlingspedagog och har alltid engagerat sig i att barn ska få det bra.Bild: Ulf Sundberg
Hon är uppväxt i Oxie utanför Malmö och redan som väldigt ung formades hennes liv när henne biologiska far hamnade i fängelse.
– Det blev många besök på fängelset och när jag så småningom skulle välja yrkesbana kändes det naturligt att bli behandlingspedagog med inriktning på barnrätt. Jag vet ju hur de har det, konstaterar hon.
Idag arbetar hon på Anstalten Fosie i Malmö och har bland annat rollen som barnombud.
– Jag försöker se till att det blir så bra som möjligt när barnen besöker någon på anstalten.
Fadern försvann så småningom ur hennes liv och idag har de ingen kontakt.
– Min mor träffade en ny man som jag är uppvuxen med och jag har haft en bra barndom.
Natalie träffade Nikolaj som också arbetar inom kriminalvården och för fyra år sedan föddes sonen Elton efter en svår förlossning.
– Vi visste inte om han skulle klara sig så därför blev han nöddöpt på sjukhuset. Att han heter Elton är nog min förtjänst för som andranamn fick han Lemmy, så det visar väl vilken musiksmak vi har, säger hon med ett skratt.
– Elton behöver någon som ser till honom hela tiden eftersom han varken kan gå eller sitta upp men han är en otroligt go kille. Han har också gjort att vi omvärderat våra liv. Istället för att grotta ner oss i problem och hasta fram i livet får vi följa honom och det tar den tid det tar.
Natalie har tidigare varit engagerad i olika organisationer för utsatta barn som Buff, men sedan en tid koncentrerar hon sig på RBU Skåne, där förkortningen står för Rörelsehindrade barn och ungdomar. Hon är även vald till ordförande i lokalföreningen.
– Det började när jag skrev ett medborgarförslag till kommunen där jag föreslog att de skulle ha fler gungor för barn med rörelsehinder. Jag hade tänkt engagera mig i styrelsen som ledamot men då frågade de om jag ville bli lokalordförande och jag sa ja.
Nu finns det i alla fall tre sådana gungor på temalekplatserna i Malmö men hon och föreningen kämpar för att de ska bli fler.
Idag fyller hon 30 år och firandet får bli som det blir sedan coronan slagit till.
– Det blir ett lugnt firande med familjen. Jag har aldrig varit särskilt mycket för stora firanden även om vi hade tänkt ha ett stort kalas när Elton döptes som vi fick ställa in. Då hade vi även tänkt gifta oss men vi smet iväg och gjorde det på Rådhuset istället lite senare.
Hur framtiden blir vet hon inte men känner att hon hamnat på rätt plats i livet och det viktigaste just nu är att utvecklas inom jobbet och att Elton har det bra.

Natalie Eneke

Gör: Behandlingspedagog på Fosieanstalten i Malmö.
Bor: I Malmö.
Familj: Maken Nikolaj, sonen Elton och två bonusbarn.
Aktuell: Fyller 30 år den 12 september.
Gå till toppen