Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konsulternas sparförslag för sjukvården – 1,5 miljarder per år

Konsultfirman McKinsey har lagt ett förslag på hur den skånska sjukvården kan spara minst 1,5 miljarder kronor per år. Flera av besparingsförslagen håller redan på att genomföras.
Några förslag som kommer att väcka debatt är att flytta ännu fler planerade operationer till mindre sjukhus – och att varje sjukhus måste slimma sin bemanning.

I konsulternas förslag om att flytta planerade operationer skulle Sus i Malmö och Lund bli av med många ingrepp inom ortopedi, reumatologi, urologi och gynekologi.Bild: Emil Langvad/TT
McKinsey-rapporterna är fulla med stapeldiagram, som jämför de skånska sjukhusen. Konsulterna pekar på att personalstyrkan och kostnaderna växer snabbare än vårdproduktionen. Läkarna träffar färre patienter, varje sjuksköterska och undersköterska vårdar färre patienter för varje år.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen