Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ärkebiskopen fördömer koranbränning: Barbariskt

Ärkebiskop Antje Jackelén. Arkivbild.Bild: Pontus Lundahl/TT
Ärkebiskop Antje Jackelén fördömer de koranbränningar som förekommit i Sverige de senaste veckorna. Som en del av Sveriges kristna råd tar hon tillsammans med andra kyrkoledare starkt avstånd från ”medvetna kränkningarna av människors tro”.
”Att bränna böcker är barbariskt. Det gäller inte minst böcker som för många är heliga”, skriver de i ett uttalande på rådets hemsida.
I rådet ingår bland annat kyrkoledare från Frälsningsarmén, Syrisk-ortodoxa kyrkan, Livets ord, Stockholms katolska stift, Equmeniakyrkan, Adventistsamfundet och Evangeliska frikyrkan.
”Aktioner som dessa ökar polariseringen mellan människor, vilket motverkar arbetet för integration och samförstånd i en tid när vårt land behöver samlas kring allas värdighet och rättigheter”, står det vidare.
”Vi uttrycker vår starka medkänsla med muslimskt troende i vårt land.”
Det var i slutet av augusti som en koranbränning genomfördes i Emilstorp, i utkanten av Rosengård i Malmö. Händelsen arrangerandes av det högerextrema danska partiet Stram Kurs. Den filmades och lades ut på nätet, vilket väckte starka känslor och oro.
I september har även en film publicerats på en koranbränning vid Rinkeby torg i Stockholm. Polisen har upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp.
Gå till toppen