Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Shora Esmailian: Hur ska man orka se allt elände som de vuxna skapat?

Att blunda för vår tids stora problem är för de flesta lätt, men Anna Höglunds nya bilderbok ”Barnet som inte kunde blunda” handlar om ett barn som inte orkar se — fast inte heller har förmågan att sluta ögonen. Shora Esmailian reflekterar över människans tendens att se bort, och om förmågan att skapa en bättre tillvaro.

Ur ”Barnet som inte kunde blunda”. Illustration: Anna Höglund.Bild: Lilla piratförlaget
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Det sägs att det är en konst att blunda. Men det är en konst många behärskar: inget folkmord utan att massor excellerar i att titta bort. Eller tänk bara på hur vi dagligen vänder bort blicken från fattiga människor utanför Ica som förgäves säger ”hej” i hopp om att få ihop några kronor. Det krävs också en alldeles utvecklad skicklighet för att ignorera värmerekord, skogsbränder, smältande glaciärer, översvämningar och allt det som klimatkaoset ställer till med.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen