Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon håller Limhamn rent – något som retar upp

De senaste två åren har Anette Hallstrøm sett till så att nästan 2 ton skräp plockats upp i Limhamn. Men det finns folk som retar sig på det.
– Märkligt att man kan bli arg på en sådan god sak, säger hon.

Anette Hallstrøm startade Facebookgruppen Håll Limhamn rent, som på två år plockat upp nästan 2 ton skräp i Limhamn.Bild: Markus Celander
Innan Anette Hallstrøm flyttade till gamla Limhamn 2017 hade hon plockat skräp i hemlandet Danmark i tio år.
– När jag kom hit såg jag att det fanns mycket skräp här också.
I maj 2018 skapade hon därför Facebookgruppen Håll Limhamn rent. Första städdagen var det bara hon och en annan som bor i området, berättar hon.
– Men en vecka senare hade Facebookgruppen 50 medlemmar, och i dag är vi runt 550 stycken. Numera brukar vi vara ett tiotal som är ute och plockar skräp.
Hon tror att anledningen till att hennes grupp växer är att många känner vanmakt och vill göra något åt nedskräpningen. Under de två år som gruppen funnits har de plockat upp 1907 kilo skräp i Limhamn, utslaget på 25 tillfällen.
Skräpet utgörs oftast av fimpar, cigarettpaket, godispapper, förpackningar från snabbmatskedjor, papperskaffemuggar och andra dryckesförpackningar, våtservetter, plasttandpetare, tops och batterier. När städdagen är slut ringer Anette till kommunen som kommer och hämtar soppåsarna.
– Men man kan inte bara skylla på människor. Även fåglarna ställer till det när de letar efter mat i soptunnorna.
Men det finns även de personer som retar sig på Håll Limhamn rent och menar att de gör kommunens jobb – bättre då att låta skräpet ligga och sätta press på kommunen att skärpa till sig, menar de.
– Jag hamnar i de diskussionerna regelbundet. Men kommunen hinner inte med. Han som ansvarar för renhållningen i Limhamn har förklarat för mig att de fram till för några år sedan åkte ut och städade här en gång i veckan. Numera är de här två gånger i veckan och har fått anställa mer folk.
– Om inte vi då hjälper till, vem ska då göra det? Naturen renar sig inte själv.
På lördag den 19 september äger den världsomfattande World Cleanup Day rum, då frivilliga ger sig ut och plockar skräp. Anette och hennes grupp ska vara på Sibbarp då.
– Vi har sponsorer som bidrar med påsar, handskar, västar och plocktänger och bjuder på kaffe, dricka, frukt och choklad.
Förutom att hålla rent så har Håll Limhamn rent ett annat syfte, tillägger Anette Hallstrøm.
– Vi hoppas även att vi ska kunna ändra beteendet hos dem som slänger skräpet där det inte ska slängas.
Fotnot: Vill man vara med och plocka skräp på Sibbarp med Håll Limhamn rent den 19 september klockan 9.30–13 börman meddela detta på Facebooksidan så att Anette Hallstrøm vet hur mycket utrustning och fika som behövs.
Gå till toppen