Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
"Det är inte rimligt att lägga statliga coronaanslag på hög och samtidigt skära i kollektivtrafik och sjukvård."

Budgeten för 2021 som regeringen och samarbetspartierna lägger fram är den största satsningen i modern tid på svensk välfärd. Det är välbehövligt, men det krävs ett större ansvar från det borgerliga styret i Region Skåne, som bör använda pengarna till välfärd och inte till att upprätthålla lågskattepolitik. Det skriver Henrik Fritzon (S), oppositionsledare i Region Skåne.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Coronakrisen har tärt på Regionens resurser. Här ett särskilt tält för coronaprovtagning vid lasarettet i Lund.

Bild: Sandra Henningsson

Annons

Totalt tillförs välfärden nästan 20 miljarder kronor för satsningar på sjukvård och äldreomsorg. Sveriges kommuner får ett permanent tillskott med fyra miljarder kronor årligen för att stärka äldreomsorgen och äldreomsorgslyftet tillförs ytterligare 1,7 miljarder. Samtidigt ökar det generella statsbidraget med tio miljarder till kommuner och regioner. Sjukvården får på samma sätt historiskt stora ökningar av statsbidragen, bland annat avsätts fyra miljarder per år 2021-22 för att regionerna ska kunna ta sig an de mycket långa vårdköerna. För Region Skåne, som ansvarar för sjukvård och kollektivtrafik i Skåne, innebär regeringens satsningar drygt 930 miljoner kronor i ökade anslag nästa år, och summeras alla extraanslag, med anledning av corona i år och de kommande två åren tillförs Region Skåne totalt över fyra miljarder kronor.

Annons

Annons

Det är pengar som kommer väl till pass. För läget i den skånska sjukvården är långtifrån bra. Operationsköerna som redan innan covid-19 växte lavinartat är nu längre än någonsin. I augusti hade över 27 000 skånska patienter inte fått vård enligt vårdgarantin - en ökning med nära 50 procent jämfört med förra året. En hel del beror naturligtvis på corona, men beredskapen var inte så god som den hade kunnat vara.

Detta är en följd av nedskärningar på de skånska sjukhusen. Det är nedskärningar som fortgått i år – de beslutade sparpaketen inom sjukvården uppgår till 915 miljoner kronor. Under våren och sommaren, när sjukvårdens alla medarbetare slet med att få verksamheten att fungera, har alltså hela tiden ett sparbeting hängt över deras huvuden.

Många har hyllat sjukvårdens anställda, och det med rätta. Men när hyllningarna kommit från samma personer som utställt sparkraven har det minst sagt klingat illa. Det är heller inte orimligt att tänka sig att detta sparande på den skånska sjukvården inverkat på förutsättningarna att möta coronapandemin. Ett exempel är väntetiderna på coronatester. Det har nu gått ett halvår sedan coronasmittan kom till Skåne och vi är i ett läge då smittspårning är viktig för att begränsa fortsatt spridning. Trots det har väntetiderna för att göra test på många håll varit orimligt långa, i en del fall en hel vecka. Det riskerar öka smittan, försvårar smittspårning och gör att människor inte kan gå tillbaka till arbetet.

Annons

Det är uppenbart att ambitionsnivån varierar mellan olika regioner och kommuner i Sverige. I Region Skåne har det borgerliga alliansstyret hittills i år inte betalat ut de coronapengar som staten avsatt till Skåne och som lagts i en särskild tilläggsbudget. Samtidigt har de krävt mer pengar av staten. Det är också ett styre som gjort det till en ideologisk hederssak att hålla den skånska skattesatsen lägre än genomsnittet och har ambition att ha lägst skatt i landet.

Annons

Det är inte rimligt att lägga statliga coronaanslag på hög, skära i kollektivtrafik och sjukvård och samtidigt kräva mer pengar från staten. Inte heller är det rimligt att själva ta ut mindre skatt än övriga landet och skylla på staten när pengarna inte räcker. För att bli trovärdig i den frågan måste man först se om sitt eget hus, och då kan man inte som regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson (M) sträva efter att ha lägst skatt i landet.

Regeringens välfärdssatsningar bidrar starkt till att Sverige ska kunna lösa de utmaningar som pandemin innebär. De ökade anslagen räddar den skånska sjukvården som nu kommer att kunna ta sig an de växande vårdköerna och anställa mer vårdpersonal. Men Socialdemokraterna efterlyser ett större ansvar från den moderatledda ledningen i Region Skåne.

Henrik Fritzon

Henrik Fritzon är oppositionsråd (S) i Region Skåne.

Annons

Annons

Till toppen av sidan