Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fortsatt trångt – inspektörerna tar till nya vapen mot Emporias foodcourt

Köpcentret Emporia har inte lyckats åtgärda sina trängselbrister på foodcourten. Nu planerar miljöförvaltningen i Malmö att ta till hårdare grepp mot verksamheten.

Emporias nya foodcourt Umami District dagarna innan den invigdes i augusti. Nu får den fortsatt kritik från Malmös miljöinspektörer.Bild: Hussein El-alawi
Sedan trängselinspektionerna mot Malmös restaurangliv inleddes den 17 april har miljöförvaltningen nu gjort 760 inspektioner. Under våren skickades de vidare till Smittskydd Skåne som hade som enda vapen att stänga en restaurangverksamhet om de inte uppfyllde trängselkraven.
Den 1 juli trädde en ny lag i kraft om tillfälliga smittskyddsåtgärder mot restauranger. Den gör att miljönämnden själva kan fatta beslut utan att koppla in Smittskydd Skåne. Och ett nytt verktyg har varit vitesförelägganden där restauranger kan bli tvingade att betala ett större belopp om man fortsätter att bryta mot föreskrifterna.
Än så länge har man i Malmö skrivit ett vitesföreläggande mot en restaurang runt Möllevångstorget där vitet ligger på 75 000 kronor.
Det finns också en lägre nivå med enbart ett föreläggande, utan vite. Det delades förra veckan ut mot en annan restaurang på ett köpcentrum i Malmö. Skulle de ha fortsatta trängselproblem blir nästa steg vitesföreläggande.
– Det här hänger ihop med hur allvarliga överträdelserna är, säger David Lindsjö på miljöförvaltningen.
Den gångna veckan har inspektörerna gjort två återbesök på köpcentret Emporia, vars foodcourt häromveckan ansågs ha flera trängselbrister. Då gällde det att Emporia stängt av en rad bord, men att folk ändå kunde sitta där och äta. Och bristerna kvarstod förra veckan.
– Det var i princip samma problem. De hade inte gjort tillräckligt för att glesa ut besökarna, säger David Lindsjö.
Nästa steg blir nu ett föreläggande mot Emporia. Än är det inte bestämt om det blir ett vitesföreläggande eller ett utan vite.
Sydsvenskan har sökt Emporia utan att lyckas.
Gå till toppen