Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Grekland: ”Flyktingar brände lägret”

Barnfamiljer flyr undan lågorna i Moria den 9 september. Arkivbild.Bild: Petros Giannakouris/AP/TT
Utredning om bränderna som den 9 september ödelade större delen av Moria – Europas största flyktingläger på den grekiska ön Lesbos – pågår fortfarande. Trots det lägger den grekiska regeringen redan nu skulden på lägrets invånare.
– Lägret brändes av flyktingar och migranter som ville utpressa regeringen för att snabbt flyttas från ön, säger regeringens talesperson Stelios Petsas till reportrar i Aten.
Migrationsministern Notis Mitarachi har tidigare hävdat att flyktingar tänt eldar i protest mot karantänsåtgärderna som införts för att stoppa smittspridning i det överfulla och osanitära lägret.
Moria uppfördes under flyktingvågen 2015 och har kapacitet att inhysa omkring 3 000 personer, men antalet invånare har vuxit till 12 000. Tongivande människorättsorganisationer har i flera års tid riktat hård kritik mot förhållandena i lägret.
Lägrets invånare sover sedan branden i övergivna byggnader eller utomhus. Enligt Petsas är ambitionen att samtliga flyktingar inom några dagar ska kunna flytta till ett temporärt tältläger.
Gå till toppen