Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mikkeller öppnar på Möllan – satsar på ramen och öl

Nu blir det nya tongångar på Möllevångstorget. Danska Mikkeller öppnar sin första Ramen to Biiru-restaurang utanför Köpenhamn och gör det i en omsusad lokal på Malmös välkända krogtorg. "Vi hoppas kunna ge lite nytt liv åt torget", säger Mikkellers operativa chef Jacob Gram Alsing.

Ramen to Biiru finns idag på fyra ställen i Köpenhamn. Den femte restaurangen hamnar i Malmö.Bild: Theis Mortensen
Bojkotten mot ett antal restauranger på Möllevången tidigare i år ledde i somras till att en av restaurangerna, Källan, stängde. Nu står det klart vem som tagit över lokalen på Möllevångshörnet och det får räknas som en smärre nyhetssensation i Möllans krogvärld.
Det danska bryggeriet Mikkeller har vuxit från ett litet hantverksbryggeri till att bli en jätte på den danska ölscenen. De har öppnat flera barer i Köpenhamn, men också runtom i världen: New York, Bangkok, Paris för att nämna några. Sammanlagt finns det idag 41 Mikkeller-barer. För tre år sedan gjordes det första intåget i Malmö när de öppnade en biergarten i samarbete med Moriska paviljongen i Folkets park.
Men det är inte bara öl som Mikkeller fokuserat på. De har även startat flera restauranger i Köpenhamn: mexikanska La Neta, bbq-puben Warpigs och smörrebrödskrogen Selma. Men kanske framför allt ramenbaren Ramen to Biiru som idag finns på fyra ställen i Köpenhamn. Nu är det dags att exportera konceptet och första internationella baren hamnar på Möllevångstorget. Till skillnad från barerna i Köpenhamn kommer den här att vara lite större och därför även innehålla en större barverksamhet.
På hörnet av Simrishamnsgatan/Ängelholmsgatan har senast baren Källan funnits. Nu ska det in japanska nudelmaskiner och dansk hantverksöl.Bild: Jonas Gillberg
– I Köpenhamn har vi mer restaurangkänsla i våra Ramen to Biiru, men här kommer vi att kunna satsa mer på baren så att man kan gå dit och bara dricka bra öl, säger Mikkellers operativa chef Jacob Gram Alsing.
Mikkeller är såklart märkta av coronaåret och har tvingats stänga åtta ställen under året, men Jacob Gram Alsing tycker ändå att de nu befinner sig på en bra plats och är redo att satsa nytt.
– Vi har jobbat i tre år med Moriskan i Malmö och är väldigt stolta över vad vi har åstadkommit där. Av alla samarbeten vi har runtom i världen så är det ett av de bästa. De förstår verkligen vårt varumärke och jag önskar att vi hade ett liknande ställe i Köpenhamn. Rob Love och Helga Keller som drivit Moriskan-satsningen har tidigare jobbat på Mikkeller och när de hörde av sig om att det här läget stod ledigt åkte vi över och tittade på det. Vi var 100 procent eniga om att det här var perfekt för vår framtida satsning.
Trots att Ramen to Biiru är en kedja så är Mikkeller väldigt måna om att varje ställe ska ha sin identitet och att det ska synas på menyn.
– Vi är väldigt måna om att inte kopiera för mycket, utan att ha respekt för området och lära sig av varje geografiskt läge. I Malmö kommer man också att ta fram egna special-ramen. Ölmässigt kommer vi dels att ha sånt som passar till ramen, men även en hel del mer sällsynta flaskor.
Japanska nudelsoppan ramen står i centrum för Mikkellers satsning på Möllevångstorget.Bild: Theis Mortensen
Han känner till vad som hänt i Möllevångens krogliv det senaste halvåret.
– När jag ser torget som det är idag så tänker jag att det nog är bra att det händer något nytt. Vi kommer att bli granne med Metro som har ett bra ölutbud och jag tror att vi kommer att ha nytta av varann. Vi hoppas kunna ge nytt liv åt torget. Det är ett speciellt torg i Malmö med fantastisk grönsaksmarknad och jag tror att vi kommer att passa bra där. Vi vill gärna hitta rätt prisnivå så att även barnfamiljer känner att de kan komma till oss och äta ofta, säger Jacob Gram Alsing.
Planen är att Ramen to Biiru ska öppna innan jul.
Fakta

Ramen to Biiru

Barkoncept som startats av Mikkeller tillsammans med japanska restaurangen Bento. Ramen to Biiru betyder ”ramen och öl”. Har idag fyra restauranger i Köpenhamn: Nørrebro, Vesterbro, Østerbro och Frederiksberg. Serverar ramen som är en japansk nudelsoppa som kommer i en mängd olika varianter. En del av Ramen to Biirus koncept är att man först gör en beställning i en automat, precis som i japanska ramenbarer. En sådan kommer att finnas även i Malmörestaurangen. ”Ur ett logistiskt perspektiv är det ganska dumt, men det är kul. Och vi vill att det ska vara en hyllning till vad ramen är i Japan”, säger Jacob Gram Alsing.

Läs också Mikkeller startar ölhall på Moriskan i höst
Läs också Efter bojkotten: Hälften av de kritiserade Möllankrogarna har stängt
Gå till toppen