Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sara föder upp djur och odlar grönkål till Svedalas nya rekoring

22 år gammal flyttade hon ut till sin mors morföräldrars gård. Här har hon idag får, grisar, hästar, kaniner samt grönsaksodling. När Svedalas nystartade rekoring i dag håller sin första utlämning av varor är Sara Rosqvist en av säljarna.

Purpurkål och grönkål växer i Sara Rosqvist odlingsbäddar.Bild: Lars Brundin
– Jag sa redan när jag var tolv år att jag skulle flytta ut här och ta över gården, men jag fick vänta tills jag var 22, berättar hon medan hon visar oss runt på gården mellan kaninhägnen framför boningshuset, hennes tvååriga dotters plaskdamm, hoppande hundar och nyfikna får.
Våren 2002, som 22-åring, flyttade Sara Rosqvist ut till gården i Äspinge öster om Hörby. Då var hon solo och hanterade allt själv – inklusive en första vinter med riktigt mycket snö.
– Ja, det kom jättemycket snö det första året, så jag fick verkligen känna på det direkt, säger hon.
– Det är verkligen kul, jag har längtat efter att det ska dra igång en rekoring för Svedala. Min förhoppning är att det ska komma en del personer jag känner och handla, säger Sara Rosqvist.Bild: Lars Brundin
Till en början hade hon hästar, gotlandsruss. De får inte äta för mycket gräs, för de lägger lätt på sig och blir tjocka, förklarar hon. Det var anledningen till att hon skaffade sina första får – i stället för att hästarna skulle äta upp gräset så fick fåren beta av och hålla markerna öppna. Till en början var planen att fåren skulle slaktas, men den planen modifierades:
– Jag fick en bagge i 30-årspresent, Benjamin hette han. Han var så kär så honom ville jag inte slakta utan då skaffade jag två tackor i stället och började med uppfödning.
Sara Rosqvists föder upp får och säljer köttet. Till att börja med skaffade hon får för att de skulle beta och hålla markerna öppna. Det var busiga och hoppiga gutefår, som rymde och sprang runt på bygden, berättar hon och skrattar åt minne.Bild: Lars Brundin
I dag driver hon sitt företag Äspinge kött där hon säljer kött från djuren hon föder upp. Fårflocken består idag av femton tackor som springer henne till mötes och nosar och bräker högljutt så fort hon kliver in i hagen. Två baggar finns också på gården, Leif och Bullen. Sara Rosqvist säljer hästkött, lamm- och fårkött, griskött och snart också kött från kaninerna som hoppar runt i sin inhägnad.
Sara Rosqvists grisar stämmer upp i en grymtande kör när hon närmar sig.Bild: Lars Brundin
I trädgårdslandet snett framför bostadshuset växer grönkål och purpurkål, som hon nyligen avtäckt från spetsgardinerna som fått skydda kålen från insektsangrepp. Squash och pumpor skymtar också i odlingsbädden. Grönsaker och kött säljer hon nu också via olika rekoringar i Skåne, via sin hemsida och i sin lilla gårdsbutik vid sidan om bostadshuset. Här står flera stora kylskåp för kött och på väggen hänger fårfällar som också är till salu.
Sara Rosqvist är väldigt glad för rekoringarna. Hon är själv ansvarig för ringarna i Hörby och i Lund Östra. Sedan ringarna dyka upp i Skåne för cirka två år sedan har hennes försäljning ökat ordentligt, berättar hon: I dag uppskattar hon att cirka 95 procent av hennes sker försäljning via rekoringarna. Och corona-pandemin har gjort sitt till:
– Flera odlare i rekoringen säger att de tycker att intresset har exploderat sedan covid-19 bröt ut i våras.
Att handla via rekoringar är inte så dumt i pandemitider, resonerar hon: Köpare och säljare träffas utomhus, transaktionen går fort för varorna är förbeställda och betalningen sker oftast digitalt, via Swish.
Sara Rosqvist har märkt att ju större och mer varierat utbud, desto fler kunder i en rekoring. Flera av odlarna börjar anpassa sin produktion för att kunna erbjuda kött och grönsaker under större delen av året. Sara Roskvist har också justerat sin verksamhet så att hon nu låter betäcka fåren i två omgångar för att kunna sprida ut slakten under året. Hon har både sommar- och vintersquash och siktar på att kunna slakta grisar lagom till jul. Den spänstiga grönkålen i landet hoppas hon ska fortsätta växa så att hon kan skörda när den efterfrågas till julborden.
För Sara Rosqvist är det köttproduktionen som är det starkaste skälet till att handla lokalproducerat:
– Djuren är ju också individer och de ska ha haft det så bra som möjligt. Jag skulle själv aldrig köpa utländskt kött när jag går till affären.
Sara Rosqvist deltar i den första försäljningen och utlämningen i Svedalas nya rekoring i dag, måndag.Bild: Lars Brundin
Sara Rosqvist är född och uppvuxen inne i Svedala - "precis vid torget" - och konstaterar att hennes dotter nu får en helt annan uppväxt än hon själv:
– Hon är helt orädd för djuren, ja det enda hon kan bli rädd för är om grisarna både nosar på henne och grymtar samtidigt.
Fakta

Det här är Reko-ringen

Reko-ring Svedala har sin första utdelning av varor till kunder i dag, måndag.

Platsen är Circle-K macken i Svedala, klockan 18.30 – 19.

Rekoringarna bygger på att odlare och livsmedelsproducenter säljer sina varor direkt till kund utan mellanhänder. Livsmedlen som säljs ska vara producerade i närområdet.

Producenter lägger ut vad de har att sälja via den lokala reko-ringens Facebook-sida, och konsumenterna beställer via Facebook.

Den första rekoringen i Sverige bildades 2016, sedan har rörelsen växt genom att konsumenter och producenter på olika orter går samman och bildar en ring. I dag finns drygt 200 rekoringar i landet.

Hushållningssällskapet har i uppdrag från Jordbruksverket att främja och stötta etableringen av nya ringar i landet, målet är att de ska finnas i hela Sverige.

Utöver Reko-ring Svedala som har sin första utdelning av varor till kunder denna måndag så finns ytterligare en ring för Svedala. Båda grupperna finns att hitta på Facebook.

Gå till toppen