Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svedala Handel går ihop med Företagarna

Det blev till slut för tufft att få ihop de ideella krafter som krävs för driva föreningen Svedala Handel. Nyligen blev det klart att handelsföreningen, som funnits sedan 1950-talet, upphör och går in i Företagarna.

Hans Breisner blir nu styrelseledamot i Företagarna.Bild: PIA LARSSON
Ortens handlare och butiksinnehavare började som Svedala köpmannaförening någon gång på 1950-talet. Senare döptes den om till Svedala Handel och föreningen har under många år stått som arrangör av Svedala marknad som ändrade namn för några år sedan till Svedala Festivalen, Julmarknaden och bakluckeloppis, liksom drivit en rad frågor med Svedalahandelns utveckling i fokus i näringslivsrådet. Nu går föreningen samman med Företagarna i Svedala.
– Det är svårt att få folk engagerade i ideellt arbete och det har periodvis varit tungt. Vi har lagt ner tre till fem hundra timmar om året. Funderingarna på att gå samman med Företagarna har funnits under flera år och i höstas tog en enig styrelse beslut, vilket nu också har gått genom medlemmarna och årsstämma, berättar Hans Breisner, som varit ordförande för Svedala Handel de senaste åren.
Föreningen går i graven men det som föreningen har åstadkommit under åren försvinner inte.
– Den fråga vi jobbat väldigt hårt med är var att få bort den gamla Ica-fastigheten och den är borta nu. Istället kommer det ett fint bibliotek. Sedan är vi också mycket nöjda med att ha fått en offentlig toalett på Stortorget efter alla år som vi butiksinnehavare fick ställa upp med alla bekymmer det kunde ge. Att kommunen satsade på en destinationskoordinator tycker jag också kan tillskrivas oss, berättar Hans Breisner.
Om det blir fler av de populära bakluckeloppisarna eller Svedalafestivalerna får ny framtiden utvisa.
– Alla medlemmar i Svedala Handel får det första året gratis i Företagarna där vi ju kan fortsätta att bedriva vår verksamhet men i Företagarnas namn och organisation. Vi känner alla mer eller mindre och tillhör samma nätverk. Det känns bra att tillhöra en större organisation med fler möjligheter, säger Hans Breisner som inte helt har släppt sitt ideella engagemang eftersom han har blivit invald i Företagarnas styrelse.
Facebooksida och hemsidan kommer inom kort att stängas ned.
– Det har varit fina år, men det finns inget vemod över beslutet, alla var som sagt eniga.
Ordförande för Företagarna Svedala är Mikael Ottosson, Boutrednings- & Mäklarfirma Hilding Ottosson AB.
Gå till toppen