Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svenska Akademien kan få köpa Börshuset

Stockholms stad öppnar för möjligheten att sälja Börshuset till Svenska Akademien. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Stockholms stad utreder om Svenska Akademien ska få köpa Börshuset, där den anrika institutionen huserat sedan 1914. I fjol gick staden ut med att man ville att Akademien skulle börja betala hyra för att disponera lokalerna på över 2 000 kvadratmeter. Enligt beräkningar gick Stockholms stad miste om närmare sex miljoner kronor i möjliga hyresintäkter årligen.
Men Akadmien hänvisade till att de betalade 600 000 kronor i samband med tillträdet som en klumpsumma och därmed fick nyttja lokalerna ”för evigt”.
Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) säger till SVT Kulturnyheterna att avtalet inte håller juridiskt, men att man nu tänker utreda frågan om Börshuset kan säljas och till vilken summa.
Akademiledamoten och juristen Eric M Runesson säger till Dagens Nyheter att Akademien är beredd att köpa Börshuset, förutsatt att man har råd.
Gå till toppen