Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

WHO: Fler dödsfall i Europa kommande månader

Oktober och november kommer att bli tuffa för Europa, spår Världshälsoorganisationen (WHO). Oron växer i takt med den snabbt stigande smittspridningen i Sydeuropa.

Människor i munskydd i Paris i Frankrike, ett av de europeiska länder där smittspridningen av covid-19 tagit ny fart.Bild: Michel Euler/AP/TT
WHO förväntar sig en svår pandemihöst, uppger organisationens Europa-ansvarige Hans Kluge.
– Det kommer att bli tuffare. I oktober–november kommer vi att se fler dödsfall, säger han.
Den ökade smittspridningen av covid-19 ses framför allt i Spanien och Frankrike, men även många andra europeiska länder. I fredags rapporterades fler än 51 000 nya fall i de 55 länder som bevakas av WHO i Europa – fler än den dittills högsta noteringen i april.
Under måndagen och tisdagen håller WHO:s medlemsländer i Europa digitala möten för att diskutera kontinentens virusrespons och komma fram till en gemensam femårsstrategi.
Pandemin kommer att ta slut, säger Hans Henri Kluge, men att enbart förlita sig på utvecklandet av vaccin är farligt.
– Jag hör hela tiden att ”vaccinet kommer att innebära slutet på pandemin”. Så klart inte! Vi vet inte ens om vaccinet kommer att kunna hjälpa alla befolkningsgrupper. Vi får signaler om att det kan hjälpa en grupp och inte en annan, säger han.
Samordningen av olika vaccin kommer dessutom att bli en ”logistisk mardröm”, menar Kluge.
– Slutet på pandemin är ögonblicket när vi som samhälle lär oss hur vi kan leva med pandemin, säger han.
Gå till toppen