Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

17 döda i trafiken – kraftig nedgång

Antalet trafikdödade i Sverige sjunker kraftigt i år. I augusti omkom 17 personer i trafiken. Det är en halvering jämfört med motsvarande månad förra året.

Antalet trafikdödade i Sverige halverades i augusti jämfört med augusti i fjol. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
När statistiken för juli kom för en månad sedan konstaterade Transportstyrelsen att ”antalet omkomna totalt för de sju första månaderna i år är det lägsta i modern tid”.
Den trenden håller i sig när de preliminära siffrorna för augusti nu presenterats. Under månaden omkom 17 personer.
Trafikmängden var under månaden nästan tillbaka på samma nivåer som innan reserestriktionerna på grund av coronapandemin infördes.
– Samtidigt minskar antalet omkomna, det är svårt att tolka just nu, säger Khabat Amin, statistiker vid Transportstyrelsen.
Av de som omkom i augusti färdades åtta i personbil, fyra på motorcykel och två på cykel. Tre tillhörde gruppen övriga trafikanter, dit bland annat fyrhjulingar och ryttare räknas.
Om olycksutvecklingen håller i sig bedömer Transportstyrelsen att det finns goda möjligheter att uppnå etappmålet om högst 220 omkomna i år.
De senaste tolv månaderna, september 2019 – augusti 2020, har 198 personer omkommit i vägtrafiken. Under de senaste föregående tolv månaderna omkom 271 personer.
Rättad: I en tidigare version uppgavs fel antal för vad som är etappmålet.
Gå till toppen