Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Chockbeskedet: Rörelsernas museum i Malmö avvecklas

Den stora satsningen på att Malmö ska få ett statligt demokrati- och migrationsmuseum går i stöpet. När regeringen lägger fram sin budget nästa vecka saknas pengar helt till Rörelsernas museum och på tisdagen meddelades personalen om att verksamheten avvecklas.

Konceptskiss på en kvinnorättsutställning på Rörelsernas museum.Bild: Rörelsernas museum
I fem år har drömmen levt i Malmö och på senare tid har den även fått en fysisk form. Hösten 2015 satsade regeringen en miljon kronor på en förstudie för att skapa ett statligt demokrati- och migrationsmuseum i Malmö. Sedan dess har beloppet vuxit och det har startats en försöksverksamhet under namnet Rörelsernas museum i gamla Arbetet-huset på Bergsgatan.
Men redan förra hösten kom oroande besked när regeringen valde att inte öka beloppet enligt projektets planer.
– Betyder det här att staten inte tror på projektet? sade Malmös kulturkommunalråd Frida Trollmyr då.
Nu har svaret kommit. Malmös kulturdirektör Pernilla Conde Hellman avslöjar för Sydsvenskan att de har fått ett förhandsbesked om att Rörelsernas museum inte får mer pengar och ska avvecklas.
– Nej, den raden finns inte med i budgeten. Vi har fått det bekräftat nu och det gör att vi idag har informerat personalen på Rörelsernas museum, säger Pernilla Conde Hellman.
Hon är själv i förkylningskarantän, så hon var inte närvarande vid mötet med personalen.
– Men det är klart att det här är väldigt, väldigt tråkigt. Vi har engagerade medarbetare som har gjort ett fantastiskt jobb med detta och de är så klart besvikna. Vi tänker att vi måste ta till vara allt arbete som har gjorts och se till att måna om alla samarbetspartners. Men nej, det är inte alls roligt, säger Pernilla Conde Hellman.
Hur motiverar regeringen detta beslut?
– Det får du ta med dem. Det är svårt för mig att tolka, säger Pernilla Conde Hellman.
Frida Trollmyr.Bild: Albin Brönmark
Kulturkommunalrådet Frida Trollmyr (S) beklagar också beskedet.
– Det är jättetråkigt. Jag har inte fått någon motivering, men vi har känt att det fanns ett större engagemang från regeringen i frågan under förra mandatperioden, men politik handlar om att prioritera och nu har de gjort det. Så det får vi respektera, säger Frida Trollmyr som vill driva vidare frågan om ett statligt museum till Malmö.
Du tänker på ett Förintelsemuseum?
– Det ligger nära till hands, men oavsett vad som händer med det är det viktigt att det finns ett statligt museum i södra Sverige och då bör landets tredje största stad vara platsen, säger Frida Trollmyr.
Fredrik Elg och Roxana Ortiz har varit Rörelsernas museums två enhetschefer. Tillsammans med fem andra anställda har de utgjort den fasta personalen för museets försöksverksamhet.Bild: Patrik Renmark
Sedan arbetet med Rörelsernas museum startade december 2015 har Fredrik Elg varit samordnare och sedan enhetschef. För honom kom beskedet som en chock.
– Jag var inte alls beredd på den här utvecklingen. Vi har bara fått positiva signaler från kulturdepartementet och politikerna, så jag kan inte se att det är något man vänder sig emot. Och då är det väl en prioriteringsfråga som det brukar heta, säger Fredrik Elg.
Det har bara gått några timmar sedan beskedet, så han har inte hunnit sätta sig in i vad som händer nu.
– Men det intressanta är ju att vi ändå lyckades. Vi har följt en tydlig linje från början av uppdraget och har haft samtal, möten och arrangemang som burit frukt och fått folk att känna att det är rätt väg att gå. Det känns viktigt just nu: vi lyckades skapa något som många trodde var svårt att skapa. Och den här hösten har jag verkligen känt att det har satt sig. Att vi har alla med oss. Så det finns mycket erfarenheter att förvalta, men det blir inte under institutionell förvaltning utan av alla de som deltagit, säger Fredrik Elg.
Ironiskt nog invigs just idag världens första yttrandefrihetsbibliotek, Dawit Isaak-biblioteket, i Malmö stadsarkivs lokaler och idén till det kom ur förstudien till Rörelsernas museum.
Kulturdepartementets pressekreterare Josefin Sasse skriver i en kommentar till Sydsvenskan:
"Museet har varit en försöksverksamhet som nu inte får fortsatt stöd av Regeringen. Anledningen är att den verksamhet som föreslås i Rörelsernas museums rapport till stora delar överlappar Forum för levande historias verksamhet, men även verksamheterna vid bland annat Språk- och folkminnesinstitutet, Statens historiska museer och Arbetets museum. Malmö stad som är ansvariga för verksamheten får dock fortsätta verksamheten om de vill."
Det senare avfärdar Pernilla Conde Hellman.
– Det kan vi inte och det är helt och hållet en resursfråga. Det har vi varit tydliga med hela tiden i den här processen. Det här har handlat om att Malmö har velat ha ett statligt museum finansierat av staten, säger hon.
Läs också Rörelsernas museum lägger nödplan om coronakrisen stoppar ett ja i höst
Läs också Så är Malmös nya statliga museum tänkt att bli
Gå till toppen