Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fem gripna för Lesbos-bränderna

Det tillfälliga lägret i Kara Tepe.Bild: Petros Giannakouris
Grekisk polis har gripit fem migranter som anklagas för delaktighet i de förödande bränderna i flyktinglägret Moria på Lesbos. Ytterligare en misstänkt efterspanas, säger den ansvarige ministern Michalis Chrisohoidis.
Utredningen om bränderna som den 9 september ödelade större delen av Moria – Europas största flyktingläger – pågår, men Greklands regering har redan lagt skulden på lägrets invånare.
– Lägret brändes av flyktingar och migranter som ville utpressa regeringen för att snabbt flyttas från ön, sade regeringens talesperson Stelios Petsas till reportrar i Aten häromdagen.
Ett nytt tillfälligt läger har upprättats i Kara Tepe, norr om Mytilene. Där finns 5 000 sängplatser, vilket kan jämföras med att över 12 000 personer bodde i Moria-lägret.
Än så länge rapporteras bara ungefär 1 000 människor ha flyttat till Kara Tepe. Många av de övriga är enligt polisen tveksamma, och lever hellre under bar himmel i hopp om att snart få lämna ön.
Gå till toppen