Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gratis trikintest ska driva på vildsvinsjakt

Staten skjuter till 20 miljoner per år för att jägare ska slippa betala för de trikintester som måste göras på fällda vildsvin. Det ska öka jakten, hoppas regeringen.

Regeringen och samarbetspartierna föreslår att jägare ska slippa kostnaden för de obligatoriska trikintesterna av vildsvinskött. Förhoppningen är att det ska öka jakten. Arkivbild.Bild: Michael Probst/AP/TT
Förslaget finns med i den kommande höstbudgeten, som presenteras den 21 september.
– Vi vill göra det lättare att jaga vildsvin. Vi behöver få upp takten, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) till TT om förslaget som regeringen är överens med samarbetspartierna om.
En uppskattning är att det finns omkring 300 000 vildsvin i landet och förra året sköts 112 000 vildsvin. Men det räcker inte för att få ner antalet till en nivå som anses hållbar. Fler måste skjutas.
Ett trikintest kostar i dag uppemot 150 kronor per djur. Den kostnaden ska jägarna slippa från nästa år om budgetförslaget går igenom. Förslaget om att täcka kostnaden är ett av de grepp som regeringen hoppas ska bidra till färre vildsvin, färre uppbökade åkrar och odlingar, minskat antal viltolyckor och mer vildsvin på tallriken.
En trikin är en typ av mask som kan finnas i vildsvinskött. För att upptäcka om den finns i ett skjutet djur måste ett test göras. Kött med trikiner i kan orsaka infektion hos människor om köttet är tillagat i för låg temperatur.
Fakta

Vildsvin

Är släkt med tamsvinet.

Kan bli 185 centimeter långt, med en mankhöjd upp till 100 centimeter, men är oftast mindre.

Finns främst i löv- eller blandskog. Allätare som gärna äter ollon, rötter eller kadaver.

Bökar i jorden när det söker föda, vilket kan ödelägga exempelvis potatisodlingar.

Utrotades i Sverige på 1600-talet. Återinfördes i hägn, och började rymma därifrån på 1970-talet.

På 30 år ökade stammen från några hundra till cirka 175 000 djur 2014.

Sprider sig norrut i landet. Finns upp till södra Värmland, södra Dalarna och Gävleborg.

Vildsvinsstammen uppskattas 2020 till minst 300 000 individer, uppger Naturvårdsverket i sin Nationella förvaltningsplan.

Källa: NE, LRF, Naturvårdsverket

Gå till toppen