Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läkare och tidningsman som skapade historia

Som styrelseledamot i SDS-koncernen deltog läkaren och docenten Sten Jacobsson aktivt i Sydsvenskans moderna historia från 1970-talet och framåt.

Sten Jacobsson, 1970.Bild: Ernst Henriksson
Sten Jacobsson var läkare, och hans specialitet plastikkirurgi – bland hans patienter fanns till exempel barn med gomspalt.
Han tjänstgjorde vid Malmö allmänna sjukhus som docent och klinikchef fram till sin pension vid 67 års ålder.
Sten Jacobsson är också starkt förknippad med Sydsvenska Dagbladets AB, som svåger till Olof Wahlgren, tredje generationen i det företag som räknar sina anor både från 1848, då Snällposten grundades och 1870, då Sydsvenska Dagbladet grundades samt 1872, då de båda tidningarna slogs ihop till Sydsvenska Dagbladet Snällposten, SDS.
Sten Jacobsson blev styrelse­ledamot 1971 i SDS-koncernen, och satt också med i styrelsen för familjebolaget Cronholm, uppkallat efter Snällpostens grundare Bernhard Cronholm.
Därmed deltog han aktivt i Sydsvenskans hela moderna historia, från det sena 70-talets insikt om att ”tiden synes arbeta emot den form av företag som ägs av familjer”, till att, med början på 90-talet, steg för steg bli en del av Bonnierkoncernen.
Till denna moderna historia hör även 80-talets diversifiering och börsintroduktion, och decennieskiftets försök att tillsammans med Göteborgs-Postens ägarbolag Stampen bilda en västsvensk motvikt till Stockholm, Marieberg och Dagens Nyheter.
Namnet lever dock vidare i Wahlgrens forskningsstiftelse, som Sten Jacobsson var med och initierade och vars förste ordförande han var. Den posten innehas numera av sonen Fredrik Jacobsson.
1998 fyllde Sydsvenskan 150 år och firades bland annat med en bok som Sten Jacobsson gav den optimistiska titeln ”De första 150 åren”.
Han var familjens representant i den lilla redaktion som bildades för ändamålet, en roll som han hanterade med stor finess. Någon skönmålning fick det inte bli, utan en så sann skildring som möjligt av både storhets- och kristider, av såväl briljanta insatser som tillkortakommanden.
En bild har särskilt etsat sig fast i mitt minne. Den daterar sig till Sydsvenskans så kallade kulturstrid i slutet av 1991. Styrelsen skulle sammanträda, och utanför huvudingången demonstrerade närmast mangrant en upprörd Sydsvenskanredaktion. De flesta styrelseledamöter tog bakvägen in i huset. Det gjorde inte Sten Jacobsson.
Sten Jacobsson, Malmö, har avlidit, 92 år gammal. Hans närmaste är hustrun Jeanne samt sönerna Anders med familj, Fredrik med familj och Martin.
Gunilla Lundström
Fil.dr, tidigare journalist på Sydsvenskan och redaktör för ”De första 150 åren”
Gå till toppen