Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lommabo åtalas för hets mot folkgrupp på nazistsajt

Marcus Hansson, ansvarig utgivare för den nazistiska sajten Nordfront, åtalas nu för hets mot folkgrupp efter att hatiskt material mot judar publicerats. Lommabon är sedan tidigare dömd för bland annat misshandel och brott mot knivlagen.

Åtalet väcktes vid Falu tingsrätt den 8 september. Detta efter att flera artiklar publicerats på Nordfronts hemsida under perioden september 2019 till mars 2020. En av artiklarna har exempelvis rubriken ”Sverige förråder minoriteter för judarnas skull”.
Sydsvenskan har varit i kontakt med Marcus Hanssons advokat som inte vill lämna några kommentarer om anklagelserna.
Om artiklarna som berörs av åtalet tas bort inom två veckor så läggs ärendet ner. Det beror på en ändring av yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen som trädde i kraft den 1 januari 2019. Ändringen rör publiceringar på nätet, där den ansvariga utgivaren kan frikännas från brottsmisstankar för publiceringar som är över ett år gamla om de plockas ner inom två veckor.
Här har ettårsgränsen passerats under tiden myndigheten har utrett ärendet.
Regeln om ansvarsfrihet har tillämpats flera gånger av just Nordfront, där den ansvariga utgivaren plockat ner innehåll och åtal lagts ner, enligt Justitiekanslern, JK.
– Men detta är det första fallet där regeln om ansvarsfrihet kan komma att tillämpas efter att åtal har väckts, säger Daniel Kjellgren, byråchef på JK.
Är era utredningstider för långa?
– Allt beror på när materialet kommer oss tillhanda. Det kanske kommer bara ett par månader innan man har nått tidsgränsen på ett år. Och hur lång en förundersökning blir kan man inte rå över, det får ta den tid det tar. Det handlar om rättssäkerhet, säger Daniel Kjellgren.
Kniven låg under sätet i bilen när Marcus Hansson stoppades av polisen.Bild: Polisen
Marcus Hansson dömdes tidigare i år för misshandel, ofredande och brott mot knivlagen. Misshandeln och ofredandet inträffade i samband med att Hansson medverkat i en manifestation med Nordiska motståndsrörelsen i Lund. Han döms för att under ett tumult ha knuffat flera motdemonstranter, varav en man föll ner i en vattenfylld fontän.
Vad gäller brottet mot knivlagen dömdes Marcus Hansson av Lunds tingsrätt efter att han blev påkommen med en kniv i bilen när han stoppades av polis i Västra hamnen i Malmö. I bilen fanns också en flagga med ett hakkors på.
I polisens förundersökning kan man läsa att Lommabon varit helt klädd i svart och haft kängor på sig. På frågan om vad han gjorde på platsen svarade Marcus Hansson att han inte kunde sova och tänkte ta sig en löptur längs stranden. Polisen har i sin utredning antecknat att Hansson hade ”annorlunda kläder för att springa på Ribban klockan 01.30 på natten”.
Gå till toppen