Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skrivandet visade vägen tillbaka från Chicago

Livet har emellanåt farit hårt fram med Greger Larsson men tack vare orden och böckerna har han kommit på rätt köl igen. – Redan som liten var en av mina drömmar att bli författare, förklarar han.

Greger Larsson sitter gärna på ett kafé och skriver.Bild: Ulf Sundberg
Att orden fått så stor betydelse för honom menar han är faderns förtjänst.
– Han läste alltid och det var många som kom och frågade honom om olika böcker. Mest var det Ivar Lo Johansson och andra svenska klassiker som Vilhelm Moberg. Den första bok jag läste var Anne Franks dagbok och sedan rullade det på.
Han växte upp på Persborg i Malmö och förutom böckerna och skolan tog fotbollen upp mycket tid.
– Jag spelade bland annat fotboll i Persborg och Olympic innan jag gick över till judo.
Men inte heller judon passade honom riktigt.
– Det var för uppstyrt med en massa speciella regler man måste följa så jag började träna karate istället.
Det var också som karatetränare han erbjöds jobb i Chicago.
– Just då ville jag bara dra härifrån eftersom livet inte var bra. Jag arbetade som vårdare på ett LVM-hem i Lund och kände att det var för mycket våld och skit. Dessutom gav sig de intagna gärna på mig eftersom de visste att jag höll på med karaten.
2005 flyttade han till Chicago men upptäckte efter ett tag att han inte trivdes riktigt med den amerikanska livsstilen.
– Det var svårt att komma in i samhället och jag hade svårt att ta till mig det amerikanska systemet. Dessutom värderar de alla människor efter plånboken, menar han.
Lösningen blev att börja gå igenom alla anteckningar från uppväxten han tagit med sig och skriva på sin första bok "Berättelser från Malmö". När sedan hans förhållande sprack var det dags att återvända till Malmö.
– Jag var ganska trasig när jag kom hem 2015 men har börjat återvända till livet.
En stor del i det har hans författarskap utgjort. Hans andra bok "En stad, en kärlek, en familj" handlar om en familj i Malmö där bland annat barnrikehusen utgör miljön.
– Min mor bodde i dem några år och har berättat hur det var. Enligt henne var det inte alls lika hemskt som många har beskrivit det och hon berättade bland annat om alla ungar som fanns i husen och blev lekkamrater.
Som liten på 60-talet hörde han mycket talas om alla ruskigheter i staden så att hans nästa bok skulle handla om mord i Malmö var inte oväntat.
– Jag gick igenom alla förundersökningar och rättegångsprotokoll. Dessutom talade jag med en hel del människor - men inte brottslingarna. De vill bara lämna sin version av vad som hände och jag är intresserad av sanningen. Därför har jag sagt till de som hört av sig att vi i så fall får sitta med rättsprotokollen när de berättar sin historia och det har ingen ställt upp på.
Nu är en andra bok om Malmömord på gång men sedan får det vara nog, menar Greger. Vad nästa bok ska handla om vet han ändå inte än.
– Men jag börjar trivas med livet och funderar så smått på att ta upp karaten igen. Dessutom tänker jag börja med yoga och skriva eftersom jag mår bra av det.
Fakta

Greger Larsson

Gör: Författare och karateinstruktör.

Bor: I Malmö.

Aktuell: Fyllde 60 år den 2 september.

Övrigt: Greger Larsson samlar på pelargoner och orkidéer och har i sin telefon bilder på alla möjliga och omöjliga sorter han driver upp.

Gå till toppen