Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Börs-vd sågar Ygeman efter elkrisen: ”Hotar näringslivet”

Risken för elbrist och höga priser på el i södra Sverige i sommar väcker starka reaktioner i näringslivet. Flera storbolag riktar nu skarp kritik mot regeringen och manar till handling.

Energiminister Anders Ygeman (S).Bild: Peter Frennesson
– Frågan om hotade elbrist och skyhöga elpriser är ett jätteallvarligt problem som nu slår hårt mot hela näringslivet i Sydsverige. Det är helt absurt att Sverige, som byggt hela sitt välstånd med säker tillgång på el till internationellt sett konkurrenskraftiga priser som bas, har tillåtits att hamna i den här situationen, säger Anders Carlsson Jerndal, vd för Malmöbaserade bagerikoncernen Pågen.
Anders Carlsson Jerndal är vd för Pågen.Bild: Hussein El-Alawi
Han understryker att ansvaret främst ligger på regeringen att nu ta itu med elkrisen i bland annat Sydsverige.
Läs också Efter nödropet om elbrist: ”Feghet bortom anständighetens gränser”
HD och Sydsvenskan har tidigare berättat om det kritiska läget för elförsörjningen i Sydsverige, vilket tillsammans med extrema elpriser för kunderna i södra Sverige hotar tusentals jobb.
Läs också Fortsatt elbrist och skyhöga elpriser hotar jobben i Skåne
Och en rundringning visar att en rad tunga bolag inom näringslivet delar Region Skånes allvarliga bild av läget och stämmer in i kraven på att regeringen omgående måste agera kraftfullt för att säkra det alltmer ansträngda elsystemet.
– Den här sommaren har tyvärr visat att de lösningar som regeringen i fjol vidtog för att lösa den akuta elkrisen i bland annat Skåne inte alls räcker till, säger Anders Carlsson Jerndal.
Just Pågen hamnade i fokus för den energipolitiska debatten förra året. Det var efter att bagerijätten varnat för att dess planer på att expandera fabriken i Malmö hotades på grund av bolaget inte kunde lita på att det kunde få tillräckligt med el till anläggningen. Kort efter varningen, som fick stor medial uppmärksamhet, presenterade regeringen och energiminister Anders Ygeman åtgärdspaket och överenskommelser med energibolag i Skåne som skulle undanröja de akuta problemen för elförsörjningen i regionen. Även Stockholm fick ett liknande paket efter att tunga aktörer varnat för akut elbrist även i huvudstaden.
Men i sommar har alltså elförsörjningen i södra Sverige på nytt hamnat under hård press, vilket tvingat statliga Svenska Kraftnät, som ansvarar för elsystemet, till extraordinära åtgärder. Bland annat har affärsverket infört hårda begränsningar i stamnätet som bidragit till att det stora elöverskottet i norra Sverige inte kunnat transporteras söderut i tillräcklig mängd. Det har bidragit till att elspotpriserna i Sydsverige tidvis varit många gånger högre än i norr.
Ola Ringdahl är vd- och koncernchef för Lindab.
– Utvecklingen är ett haveri för energipolitiken och en katastrof för investeringsviljan inom näringslivet, säger Ola Ringdahl, vd och koncernchef för Lindab.
Den börsnoterade industrikoncernen är en av Skånes största privata arbetsgivare.
– Både det faktum att vi ofta får betala långt mer för elen och än värre, att det finns risk för effektbrist, gör i praktiken att Sydsverige av politikerna blivit mycket mindre konkurrenskraftigt vad gäller investeringar. Därmed hotas jobbskapandet och på sikt vårt välstånd.
Bland annat gör krisen för elförsörjningen och prisutvecklingen på el att södra Sverige nu i princip är stängt för nya elintensiva etableringar, hävdar Ola Ringdahl och tillägger att det finns stora problem med elförsörjningen även på flera andra håll i landet.
– Det som krävs är en mycket mer aktiv politik och inte minst en energiminister som visar intresse och kraft att verkligen ta itu med det här stora samhällsproblemet. Det hotar inte bara näringslivet utan även Sveriges klimatmål och de enskilda elkunderna.
Läs också Skåne får räkna med högre elpriser framöver
Läs också Fortsatt elbrist och skyhöga elpriser hotar jobben i Skåne
Läs också Efter nödropet om elbrist: ”Feghet bortom anständighetens gränser”
Gå till toppen