Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Första begravningen i levande svampkista

En första begravning där man använt en kista gjord helt av svampmycel har hållits i Nederländerna. Arkivbild.Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT
En första begravning har hållits med en ”levande” kista tillverkad av snabbt nedbrytbart svampfiber.
En kvinna i Nederländerna jordfästes i det som företaget bakom kistan kallar för en levande kokong. Kistan är helt gjord av mycel, den trådiga delen på svampar som suger upp näring och bryter ned andra ämnen i jorden.
En traditionell likkista med delar av trä, metall och textilier bryts ned över en period av åtskilliga år. Mycelkistan beräknas kunna tas upp av jorden inom loppet av fyra till sex veckor.
Kistans uppfinnare, Bob Hendrikx vid det nystartade företaget Loop, deltog inte själv vid begravningen, men säger till tidningen Metro att han inför den hade ett samtal om livets cirkel med den avlidna kvinnans son:
– Tack vare den här kistan kommer hon att återgå till naturen och snart leva vidare som ett träd. Det var ett hoppfullt samtal.
Gå till toppen