Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Krossat cellfönster upptäcktes efter 15 timmar

Det tog 15 timmar innan det krossade cellfönstret upptäcktes. Arkivbild.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
En fånge i en säkerhetscell på Hallanstalten utanför Södertälje krossade fönstret i cellen. Trots larm och flera besök av kriminalvårdare tog det 15 timmar innan det upptäcktes, skriver Aftonbladet.
Händelsen inträffade kvällen den 20 maj. När fången slagit sönder rutan på det glas- och gallerförsedda fönstret med en magnet från en tv gick larm till bevakningscentralen – men ingen åtgärd togs.
När kriminalvårdare nästa morgon gjorde en närvarokontroll genom luckan på dörren kände en av dem hur kall luft blåste och noterade en filt för fönstret. Hon frågade om mannen hade en fläkt i cellen, men han skyllde på ventilationsfel.
På förmiddagen noterades filten återigen vid lunchutdelning, och ett par timmar senare hörde en kriminalvårdare ljudet av en fiskmås genom cellens kommunikationsutrustning.
När mannen kort senare uppvisade nervöst beteende och bad att få flyttas till isoleringen gjordes en kontroll där det krossade fönstret slutligen upptäcktes, 15 timmar senare.
Gå till toppen