Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regn hotar Beiruts sargade kulturarv

Snart sveper regnsäsongen in över Beirut. Nu kämpar staden för att rädda det arkitektoniska arv som sargades av explosionen. – Vi har 100 historiska byggnader som måste täckas innan regnen, säger Sarkis Khoury som leder det libanesiska generaldirektoratet för antikviteter.

Palais Sursock, uppfört 1860, är en av hundra byggnader i Beirut som behöver skyddas innan regnsäsongen drar in.Bild: Bilal Hussein/AP/TT
Explosionen i Beiruts hamn den 4 augusti förändrade stadens ansikte för alltid. Förutom den mänskliga kostnaden – minst 190 människor dödades – föröddes en stor del av metropolens historiska kvarter.
Det finns fortfarande kulturhistoriskt viktiga byggnader som kan räddas, men då är det bråttom. Explosionen krossade rutor och slog hål i tak och fasader. Om byggnaderna inte täcks över kommer regnsäsongen orsaka skador som aldrig kommer att kunna repareras.
– Vi tävlar mot tiden. Vi pratar om dagar, veckor som mest, för att göra allt det här arbetet. Det kommer verkligen att bli väldigt svårt, säger Sarkis Khoury.
Resurser är en bristvara. Libanon befinner sig sedan länge i en ekonomisk kris som först förvärrades av pandemin, därefter av explosionen.
Den ideella organisationen Aliph, som arbetar för att skydda kulturarv i konfliktområden, har skjutit till motsvarande 44 miljoner kronor.
Men även om det skulle visa sig tillräckligt för att rädda stadens historia undan regnen så återstår den stora kostnaden – själva restaurationen av byggnaderna.
Det arbetet, som beräknas kosta motsvarande 2,6 miljarder kronor, är inte fullt så akut men likväl brådskande. Ju längre tid som går, desto mer slitage och desto svårare att återställa.
I ett land där det råder brist på snart nog allt måste dessutom materialfrågan lösas.
– Alla historiska hus är byggda av sandsten, och sandsten behöver kalkbruk vilket inte finns i Libanon, säger Edouard Bitar på den lokala frivilligorganisationen Live Love som engagerat sig i återuppbyggnaden.
– Om vi inte fixar de här husen med kalk så kommer restaureringen bli ett hafsverk och hela vårt arkitektoniska DNA kommer att gå förlorat.
Fakta

Explosionen i Libanon

Det var den 4 augusti i år som en enorm explosion skakade Libanons huvudstad Beirut. Den orsakades av en stor mängd ammoniumnitrat som förvarats i hamnen i över sex år utan tillräckliga säkerhetsåtgärder.

Förödelsen var enorm och tusentals byggnader skadades, däribland flera sjukhus och kliniker. Omkring 190 människor dödades och över 6 000 skadades.

Redan innan explosionen befann sig Libanon i en ekonomisk härdsmälta med tömd centralbank. Myndigheter har varnat för att 60 procent av invånarna kan komma att leva under fattigdomsgränsen i slutet av året.

Sedan oktober förra året har det libanesiska pundet tappat 80 procent av sitt värde samtidigt som matpriserna har dubblerats. Många har fått nog av det man ser som politisk inkompetens och korruption hos den styrande eliten.

Gå till toppen