Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Underbemanning i hemtjänsten ger nytt jätteminus i Lomma

Förra året slutade med ett minus på 28 miljoner kronor. Nu pekar prognoserna på ett nytt underskott för socialnämnden i Lomma kommun på ytterligare 15 miljoner.
En bidragande orsak är kommunaliseringen av hemtjänsten.

Återtagandet av hemtjänsten i kommunal regi har lett till oväntade kostnadsökningar. När resten av äldreomsorgen går tillbaka till kommunen nästa år ska man var bättre förberedd, lovar socialnämndens ordförande Susanne Borgelius (M).Bild: Ingemar D Kristiansen
Förra året stod äldreomsorgen för omkring två tredjedelar av det dåvarande underskottet och socialtjänsten för resten. I år är det äldreomsorgen som står för huvuddelen.
I förra veckan beslöt kommunfullmäktige att anslå ytterligare 10 miljoner kronor till socialnämnden och äldreomsorgen.
– Underskottet handlar om personalkostnader till 90 procent. En del beror på att vi har haft höga kostnader för inhyrda sjuksköterskor. En sådan kostar tre gånger så mycket som som en anställd. Trots försök har vi inte lyckats rekrytera de sjuksköterskor vi behövt, säger Susanne Borgelius (M) som är socialnämndens ordförande och fortsätter:
– Vi har också behövt mer personal i hemtjänsten och fått rekrytera fler undersköterskor och vårdbiträden.
Efter långvariga klagomål på de privata utförarna återgick hemtjänsten förra året till kommunal drift. I mars återtar kommunen även äldreboendena Jonasgården, Strandängsgatan, Orion och Vega. Sammantaget berörs 150–160 vårdtagare och cirka 140–150 anställda av förändringen.
Läs också Efter vanvården: nu ska äldrevården i Lomma vändas
Efter återtagandet av hemtjänsten drogs slutsatsen att mer personal måste anställas för att få verksamheten att fungera och att uppnå acceptabel kvalitet.
– Jämfört med andra kommuner har vi haft bra tillgång till på sjuksköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Men vi ligger lågt jämfört när gäller vårdbiträden och undersköterskor, säger Susanne Borgelius.
Hon menar att nya ekonomiska underskott inte ska behöva uppstå när kommunen återtar äldreboendena. Kommunen har lärt av erfarenheten från hemtjänsten.
– Vi har en helt annan förberedelse jämfört med vad vi hade för hemtjänsten. Vi borde ha varit lika väl förberedda när vi tog hem den, säger Susanne Borgelius.
Lomma har varit en av de kommuner som satsat minst pengar på äldreomsorg per äldre invånare i landet. Är underskottet en följd av det?
– Om man ser till hemtjänstens budget ligger vi lågt. Med de extra pengar som nu anslagits kommer vi upp till genomsnittet för kommuner.
– Pengar är viktigt. Men mycket annat kan göras för att få en god verksamhet. Blad annat ser vi nu över ledarskapet, kompetensutveckling av medarbetare, satsar på trygghetsteknik och har en plan för språkträning för medarbetare som behöver stöd i svenskan, säger Susanne Borgelius.
Gå till toppen