Annons

Annons

Skåne

”Vi grät av granskningen” – HD och Sydsvenskans reporter prisas

Det lite större journalistpriset, en förgylld skrivmaskin av märket Halda, går i år till HD:s och Sydsvenskans reporter Andreas Persson för hans avslöjande om ”Barnen som inte fanns”.

– Granskningen påverkade oss allihop och flera grät, säger Lisa Svensson, ordförande för studenterna som delar ut priset.

Andreas Persson med sin förgyllda Halda-skrivmaskin.

Bild: Bengt Arvidson

Annons

Den gyllene Haldan delas ut varje år av journaliststudenter vid Mittuniversitetet i Sundsvall, för att uppmärksamma någon som gjort skillnad i journalistiken och i samhället. En lång rad namnkunniga journalister har fått priset. När årets vinnare skulle diskuteras var Andreas Persson det självklara valet.

– Jag läste granskningen när den publicerades, och blev helt tagen. Man tror ju inte att något sådant kan pågå i Sverige, säger Lisa Svensson.

Artiklarna om ”Barnen som inte fanns” avslöjade ett unikt fall där fem skånska barn i en syskonskara vanvårdats och levt isolerade från samhället under stora delar av sin barndom. Barnen hade aldrig fått gå i skola, och föräldrarna hade fått myndigheterna att tro att de befann sig utanför Sverige stora delar av året. När allt upptäcktes hade syskonen ingen tidsuppfattning och grava språkstörningar. Några av barnen kunde inte knyta skorna, visste inte hur man tvättar sig, duschar eller går på toaletten.

Annons

Andreas Persson, som tidigare nominerats till Stora journalistpriset för sina artiklar om Ystadbarnen, tog överraskad emot det tunga priset:

Annons

– Jag känner mig väldigt hedrad. Särskilt när jag ser vilka journalister som fått priset tidigare. Men också för att det delas ut av journaliststudenter, som ju är den här branschens framtid. Samtidigt känns det alltid konstigt att vinna ett pris när man har avslöjat något som är alldeles förfärligt.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy