Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Linde: Stor beundran för RBG:s gärning

En ikon. En jämställdhetskämpe. En banbrytare. Hyllningsbeskrivningarna är många efter nyheten om HD-domaren Ruth Bader Ginsburgs död. ”En god vän till Sverige har gått bort”, twittrar utrikesminister Ann Linde.

Hillary Clinton tillsammans med Ruth Bader Ginsburg under en föreläsning vid Georgetown University i Washington i fjol.Bild: Jacquelyn Martin/AP/TT
Ruth Bader Ginsburg, ”RBG” eller ”Notorious RBG” som hon också kallades, tillsattes som HD-domare 1993 när Bill Clinton var president. Hon avled i sitt hem i Washington på fredagen amerikansk tid, uppger domstolen. Bader Ginsburg blev 87 år gammal. ”Vi har förlorat en av de mest extraordinära domarna som någonsin har tjänstgjort i Högsta domstolen”, skriver Bill Clinton på Twitter och tillägger att Bader Ginsburgs banbrytande förhållningssätt och uttalanden förde landets juridiska system närmare perfektion.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen