Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ikea köper in sig i danskt teknikbolag för hemleveranser

Ikea blir delägare i det danska logistikföretaget Mover. Målet är att effektivisera hemleveranserna till kunder som handlat möbler på nätet och samtidigt minska klimatpåverkan.

Bild: Sven-Erik Svensson
Köpenhamnsbaserade Mover grundades 2016 och utvecklar lösningar för att effektivisera hemleveranser till kunder, det som på branschspråk brukar kallas ”last mile delivery”.
Ikea använder sedan tidigare Movers lösning i Danmark och köper nu in sig i bolaget för att hjälpa det att expandera internationellt.
Investeringen görs via Ikeas investeringsbolag Ingka Investments, som ingår i samma bolagsgrupp som driver majoriteten av världens Ikea-varuhus.
– Mover har system som optimerar sista-mil-leveransen och innebär mer effektiv distribution, vilket ger lägre priser och bättre service för kunden – men också bidrar till hållbarheten genom att minimera antalet mil, säger Krister Mattsson, vd för Ingka Investments.
Samtidigt är Ikea på väg att gå över till elfordon för alla sina leveranser.
Ingka Investments kommer att äga en fjärdedel av Mover och enligt Krister Mattsson finns inga ambitioner i dagsläget att öka ägarandelen eller köpa upp bolaget, eftersom Mover även arbetar med andra kunder.
– De har en ganska stor kundportfölj och vi är en av kunderna i Danmark, så beslutet handlar om att stötta bolaget genom att möjliggöra en expansion till andra länder där vi har intressen, säger han.
Hur mycket Ingka Investments betalar för ägarandelen vill bolaget inte uppge.
Fakta

Ingka

• Ingka Investments är en del av Ingka Group, den enskilt största franchisetagaren till Ikea-varumärket och som driver 381 Ikea-varuhus i 30 länder, vilket gör Ingka större än övriga franchisetagare sammanräknat.

• Under räkenskapsåret 2018/19 hade Ingka Group en försäljning på 36,7 miljarder euro.

• Namnet Ingka kommer från de första bokstäverna i Ikea-grundaren Ingvar Kamprads för- och efternamn.

Gå till toppen