Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vi i riskgrupperna måste kunna känna oss trygga inom vården

Det måste införas riktlinjer för vårdpersonal som gäller munskydd, skriver Susanna Eriksson Lindberg.Bild: Bertil Ericson / TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Regiondirektören Alf Jönsson har mitt och många andras liv i sina händer, särskilt nu under pandemin.
Folkhälsomyndigheten har byggt sin strategi dels på att ”hålla nere kurvan” så att ”vården hinner med”, och dels på att ”skydda de äldre och övriga riskgrupper”. För att nå dessa mål har man tre huvudstrategier: ”stanna hemma när du är sjuk” ”tvätta händerna” och ”håll avstånd”.
Folkhälsomyndigheten verkar nu också överväga om de framöver ska rekommendera munskydd under vissa omständigheter, till exempel då avstånd i kollektivtrafiken ej kan hållas.
Jag som tillhör en riskgrupp åker inte kollektivt eftersom jag isolerar mig sedan flera månader tillbaka. Däremot besöker jag regelbundet vården i Region Skåne. Jag skulle inte leva om inte denna fantastiska vård funnits.
Med tanke på all god vård Regionen bedriver är det ofattbart att ni under pandemin inte skyddar riskgrupperna när de besöker vården. Varför bär inte personalen munskydd och engångshandskar i olika vårdsituationer i mötet med riskgrupperna?
Jag brukar inför varje vårdbesök ringa och fråga om personalen vill bära munskydd. Hittills har en person nekat mig det. Jag är tacksam för den personal som bär munskydd, men jag inser att jag riskerar att få flera nej framöver.
Jag vet att oron är stor både hos patienter och anhöriga. Patienter som efterfrågar att personal ska bära munskydd nekas ofta. Det är många som inte vågar fråga. Som patient är man i beroendeställning och då är det svårt att våga vara ”besvärlig”.
Oron hos riskgrupperna leder till att många avbokar sina kontroller och undviker att åka in akut. Detta kan bli ödesdigert, den kroniska sjukdomen kan försämras och i värsta fall kan patienten avlida. En försämring innebär försämrad livskvalité och ökade kostnader för vården.
Thomas Lindén med flera på Socialstyrelsen har flera gånger på myndigheternas presskonferens gett uttryck för oro över att kroniskt sjuka avbokar sina besök och undviker att söka akut på grund av rädsla för covidsmitta.
Vi i riskgrupperna har avstått från mycket eftersom det finns stor risk för svår sjukdom eller död. Har man till exempel redan en svårt nedsatt hjärt-, och lungfunktion som innebär stora begräsningar i livet, vore det mycket olämpligt att drabbas av covid-19, som kan ge ytterligare bestående skador.
Vid nästan alla vårdsituationer finns kroppskontakt mellan patient och vårdpersonal. Man är väldigt nära varandra, det går inte att hålla avstånd. Som patient känner man sig än mer utsatt än innan, med tanke på smittorisken.
Regiondirektör Alf Jönsson jag ber dig, inför riktlinjer som säger att vid vårdkontakter med patienter ur riskgrupperna ska munskydd och engångshandskar bäras.
Jag ber dig också om att riskgrupperna ska prioriteras till enkelrummen. Detta är nu ännu viktigare, eftersom ni bestämt att besöksförbuden på regionens sjukhus ska tas bort den 1 oktober. Besöken måste styras upp. Hur många, hur länge? Munskydd och engångshandskar för besökare.
Även patienter i riskgrupperna måste dela rum, kanske med någon som inte är i riskgruppen. Alla varken kan eller orkar ta sig till dagrummet för att ta emot besök. Det innebär att man riskerar att bli smittad av någon annans anhörig. Dessutom delar man toalett med varandra, som anhöriga gärna vill låna.
Det måste komma tydliga riktlinjer för anhörigas besök så att riskgrupperna kan känna sig trygga.
Det måste införas riktlinjer för vårdpersonal som gäller munskydd. Jag vill också hänvisa till läkaren Björn Lindströms insändare i Dagens Nyheter 1/9 2020, där han skriver att ”vårdpersonal utan munskydd kan bryta mot lagen”.
Införs inte dessa riktlinjer blir konsekvensen att fler och fler kroniskt sjuka uteblir från vård.
Med 840 miljoner i överskott borde det finnas möjligheter att frigöra resurser, så att riskgrupperna skyddas från covid-19 i vården.
Alf Jönsson, jag känner väl till ditt goda arbete i Region Kalmar, jag hoppas och ber nu om att jag ska kunna känna fortsatt förtroende för dig.

Susanna Eriksson Lindberg,

Patient i riskgrupp
Gå till toppen