Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Att stänga Falsterbos Naturum och konsthall är i otakt med tiden

Att kultur- och natur ska vara vinstdrivande kan inte hävdas ens av en moderat kommunledning, skriver Mikael Kristersson.Bild: Falsterbo strandbad
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
En knapp politisk majoritet I Vellinge kommun planerar att stänga Naturum och Konsthallen på Strandbaden i Falsterbo för gott. Detta är svårbegripligt, och i otakt med tiden.
Falsterbonäset är Nordeuropas finaste flyttfågellokal och attraherar besökare från när och fjärran vid alla årstider. Åtta av tio boende i kommunen har i undersökningar angett naturen som den främsta anledningen att de valt att bosätta sig här. Samtidigt har coronasituationen och de hotande klimatförändringarna aktualiserat vårt grundläggande behov av natur och kultur.
När Strandbaden med Naturum och Konsthall stod klar efter ombyggnaden för fyra år sedan var vi många som tog glädjeskutt. Vilken perfekt satsning av Vellinge kommun och Naturvårdverket, en arkitektonisk pärla så väl integrerad i strandskogen, tillgänglig och strandnära. Väl använda kommunala och statliga skattemedel!
Personligen var jag kanske lite besviken på att själva Naturum inte blev så stort och innehållsrikt som vid Hornborgasjön eller Tåkern. Men efter att ha följt Konsthallens högt kvalitativa utställningsverksamhet de första åren har jag insett hur bra kombinationen natur-kultur gift sig i byggnaden och lockat ett brett tvärsnitt av besökare. Och Naturum går ju att utveckla ytterligare.
En satsning på en spa-anläggning är väl OK, men nu vill kommunen samtidigt bokstavligt kasta ut barnet med badvattnet. Man påstår att Strandbaden inte är tillräckligt välbesökt och går med förlust. Men att kultur- och natur ska vara vinstdrivande kan inte hävdas ens av en moderat kommunledning, om man värnar våra barns och ungdomars förståelse för den omgivande naturen och den biologiska mångfalden.
Och vad räknas som välbesökt? Naturum i Falsterbo hade under förra året 289 öppetdagar med ca 54 800 besök. 107 grupper bokade naturvägledning och totalt 118 exkursioner genomfördes under året. I samband med Falsterbo Bird Show hölls naturpedagogiska dagar under vilka 55 klasser med totalt 1 100 elever deltog. 10-årsjubileet av Falsterbo Bird Show genomfördes den 30 augusti – 1 september och hade cirka 5 000 besökare.
Man kan undra hur många av de beslutande förtroendevalda som besökt anläggningen och missat de kvaliteter vi andra upplever?
Om det nu är angeläget och kommersiellt gångbart att satsa på en ny hotell-, spa- och konferensanläggning - sedan Norregård i Falsterbo lagts ned och byggs om till bostadsrätter och i konkurrens med Gässlingen i Skanör - varför då inte göra det i på parkeringsområdet nordost om den befintliga byggnaden, utan att rasera ett såväl fungerande som angeläget koncept. Även Spa-gäster kan väl lockas av natur och kultur?!

Mikael Kristersson

Gå till toppen