Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Michael Tapper: Så försöker Ryssland påverka amerikansk politik

Under det senaste decenniet har ryska underrättelsetjänster utvecklat en politisk spinnstrategi mot västvärlden som de kallar ”lögnernas cirkus”. Det handlar om att sprida desinformation för att så motsättningar och underminera folks tilltro till etablerad vetenskap och demokratiska institutioner. Michael Tapper ser HBO Nordics dokumentärserie ”Agents of chaos”.

Camille François, cybersäkerhetsforskare vid Harvard, en av de experter som intervjuas i dokumentärserien ”Agents of chaos”.Bild: HBO Nordic
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Lögnen är ett politiskt vapen för såväl diktaturer som för partier med totalitära ambitioner i demokratier. Men lättgenomskådad propaganda av den typ som florerade under kalla kriget duger inte längre. Under det senaste decenniet har ryska underrättelsetjänster därför utvecklat en politisk spinnstrategi mot västvärlden som de kallar ”lögnernas cirkus”. Nu handlar det inte om att övertyga utan om att sprida desinformation för att så motsättningar och underminera folks tilltro till etablerad vetenskap och demokratiska institutioner.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen