Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Svinpest är inte det största hotet mot grisarna

Det är djurfabrikerna och vår konsumtion av kött som är det största hotet mot grisarna, skriver Martin Smedjeback.Bild: Lars Pehrson / SvD / TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Med rubriken ”Grisbönder fruktar” skriver Svt (21/9) om den fruktade svinpesten. ”Jag är jätteorolig för mina djurs skull” säger grisproducenten Katarina Löfman och tillägger ”Det är cirka 85 procent som dör, säger de, så det är jättehög dödlighet.”
På Sveriges slakterier är det 100 procents dödlighet av fullt friska djur, endast sex månader gamla. Omkring 98 procent av dessa får aldrig någonsin komma ut i dagsljuset och böka i jord. De lever istället på mindre än en kvadratmeter per individ, oftast på ett hårt betonggolv.
Svinpesten verkar vara en hemsk sjukdom men det är ändå djurfabrikerna och vår konsumtion av kött som är det klart största hotet mot grisarna.

Martin Smedjeback

Gå till toppen