Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Samarbete mot brott som bådar gott.

Polissamarbete över Bron, så klart.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Många har redan med stort intresse följt polissamverkan över Sundet. Mellan brottsbekämparna i tv-serien Bron. Nu förtätas samarbetet mellan svensk och dansk polis även i verkligheten genom ett nytt initiativ i kampen mot gränsöverskridande kriminalitet.
Efter grova brottsfall som svenska kriminella varit inblandade i införde Danmark i november i fjol tillfälliga gränskontroller mot Sverige. Det var visserligen det sista som behövdes i en Öresundsregion där integrationen redan tidigare bromsat in. Men det förde åtminstone en god sak med sig: planer föddes på ett särskilt center mot gränsöverskridande brottslighet.
I våras startade Köpenhamnsbaserade Gränscenter Öresund i den danska polisens regi. Där finns alltifrån analytiker och utredare till så kallade internationella operativa handläggare. Huvudsakligt fokus ligger på narkotikabrott, grova våldsbrott och brottsnätverk som har förgreningar i flera länder.
Nytt sedan september är att svensk polis regelbundet vistas på centret.
"Vi har länge haft ett bra samarbete med polisen på andra sidan Sundet, både formellt och informellt. Nu tar vi nästa steg och jag hoppas att vi kan utveckla det ännu mer", säger Köpenhamnspolisens Torben Svarrer till Ekot.
Det finns det verkligen skäl att hoppas på. När den grova brottsligheten rör sig över gränserna måste polisen kunna göra detsamma. På få platser är det vara mer naturligt att förtäta samarbetet än i Öresundsregionen. Öresundsbron hör till de viktigaste smuggelvägarna in i Sverige för narkotika och vapen. Och att tungt kriminella svenskar begår brott även på den danska sidan finns det uppmärksammade exempel på.
I slutet av sommaren dömdes flera svenska gängkriminella i dansk domstol till långa fängelsestraff. Detta gav inte minst rubriker eftersom deras påföljder blev hårdare i Danmark än vad de hade blivit vid motsvarande domar i Sverige. En paragraf i dansk lag ger särskilt hårda straff för gängrelaterade brott. Därtill underlättades åklagarens arbete av att danska rättegångar delvis följer andra principer än svenska då det gäller presentation av bevis.
Knappt hade domarna fallit förrän det hördes krav på att ta efter det danska rättsväsendet.
"Danmark visar att det går att vända utvecklingen med rätt politik", hävdade till exempel moderatledaren Ulf Kristersson i Expressen.
Visst kan svensk lagstiftning i vissa avseenden behöva utvecklas för att komma åt grova brott. Men om Sverige ska närma sig Danmark, så är det kanske främst i utökat polissamarbete som det finns potential att snabbt nå resultat.
Inte minst från ett skånskt perspektiv framstår svenska polisens utökade närvaro vid Gränscenter Öresund som en ovanligt lovande kriminalnyhet.
Många lär nu med stort intresse följa samarbetet mellan verklighetens Martin Rohde och Saga Norén.
Gå till toppen