Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tar Netanyahu med smutstvätt till Vita huset?

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har tagit för vana att ta med sig stora mängder smutstvätt på statsbesök, för att utnyttja gratis kemtvätt i värdlandet. Det rapporterar Washington Post , som hänvisar till flera källor i Vita huset.

Källor i Vita husets gästhus gör gällande att paret Netanyahu tagit för vana att ta med sig stora mängder smutstvätt. Arkivbild.Bild: Alex Brandon/AP/TT
Under de senaste åren har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och hans fru fått ett ovanligt rykte bland de anställda vid Vita husets gästhus – de tar med sig flera väskor smutstvätt för att få dem tvättade.
Washington Post har talat med tjänstemän från både den tidigare president Barack Obama administration, liksom från den nuvarande presidenten Donald Trumps, och fått bekräftat att uppgifterna stämmer.
Tvätten är en förmån för utländska gäster till den amerikanska presidenten, men används sällan i någon större utsträckning eftersom statsbesöken tenderar att vara korta.
– Paret Netanyahu är de enda som faktiskt tar med sig väskor med smutstvätt för att få tvättade. Efter flera besök blev det tydligt att det här gjordes med flit, säger en tjänsteman till Washington Post.
Nyheten lyfts bland annat i israeliska Haaretz , som också noterar att det matchar tidigare rapportering i israeliska medier. År 2016 fick Benjamin Netanyahu en domstol att stoppa offentliggörandet av kvitton från tvättjänster till premiärministerns residens, med hänvisning till familjens personliga integritet.
En tidigare medarbetare till Netanyahu som vittnat mot honom i den pågående korruptionsrättegången sade för två år sedan att paret Netanyahu alltid tar med sig resväskor fulla med smutstvätt på resor.
Den israeliska ambassaden i Washington förnekar anklagelserna, och säger till Washington Post att de är ”grundlösa och absurda”.
Enligt ambassaden syftar anklagelserna till att förminska och överskugga de senaste veckornas framgångar med att normalisera relationerna med flera arabiska grannländer.
Fakta

Korruptionsrättegången mot Benjamin Netanyahu

I november 2019 åtalades Israels premiärminister för flera brott. Benjamin Netanyahu anklagas bland annat för att ha tagit emot dyra gåvor i utbyte mot politiska tjänster, och för att ha betalat medieägare för att publicera positiva nyheter om honom.

I maj i år slog landets högsta domstol fast att Netanyahu kan bilda regering trots att han är åtalad för brott. Under sommaren har flera stora demonstrationer mot premiärministern genomförts.

Rättegången mot Netanyahu ska återupptas i januari nästa år.

Källa: Washington Post.

Gå till toppen