Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Blind flicka fick vänta på hjälpinsatser – JO riktar kritik mot Kävlinge

Rätten beordrade Kävlinge att skyndsamt utreda den blinda tonårsflickans rätt till ledsagarservice. Men beslutet dröjde i månader.
Nu riktar Justitieombudsmannen (JO) kritik mot kommunen.

Hösten 2018 avslog socialnämnden (numera omsorgsnämnden) den blinda flickans ansökan om ledsagarservice. Ärendet överklagades till förvaltningsrätten i Malmö. I sin dom slår rätten fast att tonåringen omfattas av LSS-lagen, och beordrade nämnden att omedelbart utreda hennes rätt till insatser.
Men handläggningen drog ut på tiden – och beslutet att bevilja flickan hjälpen klubbades först efter drygt tre månader. Något som flickans ombud trycker på i sin anmälan till JO.
Fakta

Ledsagarservice

Insatsen ledsagarservice syftar till att underlätta för personer med omfattande funktionsnedsättningar att med stöd av en följeslagare komma ut och delta i samhällslivet, till exempel att besöka vänner, delta i fritidsaktiviteter eller kulturlivet.

Källa: LSS-lagen

Nämnden har å sin sida hänvisat till att orsaken till förseningen var att kommunen hade överklagat ärendet. I den processen hade man emellertid missat att ansöka om så kallad inhibition — att domen skjuts upp – i väntan på överinstansens prövning.
JO konstaterar att kommunen enligt lagen var skyldiga att verkställa domen – och omedelbart borde ha utrett ärendet. Kommunen får därför kritik för den försenade handläggningen.
Nämnden har medgett att ”den brustit i detta avseende” och ”borde drivit på utredningen med större kraft”. Man kommer nu att se över sina rutiner när domar överklagas.
Gå till toppen